Beogradski Irski Festival od 12. do 21. marta

 Deveti Beogradski Irski Festival (BIF) biće održan u nedelji praznika Svetog Patrika, od 12. do 21. marta, na različitim lokacijama u gradu, javljeno je iz direkcije te umetničke manifestacije.


Ovogodišnje izdanje Beogradskog Irskog Festivala maksimalno je prilagođeno propisanim merama Vlade Srbije, tako da će biti mešavina onlaj i uživo sadržaja na otvorenom prostoru, kao i projekcija filmova u Kinoteci i UK Parobrod, saopštili su organizatori.


„Iako je naš festival poznat po tradicionalnom gostovanju međunarodnih i irskih umetnika, ove godine zbog pandemije korona virusa nismo u mogućnosti da uživo spojimo ekstrovertne Kelte“ istakao je Jaš Kaminski, direktor festivala.


„Ipak, potrudili smo se da napravimo zanimljiv program koji će se odvijati na otvorenom i zatvorenom prostoru (uz dozvoljen broj posetilaca), kao i online“, prenosi Tanjug.Najviše pažnje će privući „Velika knjiga Irske“ (The Great Book Of Ireland), antologijsko delo koje obuhvata rad 9 kompozitora, 121 umetnika i 144 pesnika koji su slikali, crtali i pisali direktno na pergamentu.Izložba ovog umetničkog remek dela otvara se u subotu 13. marta na Savamala Promenadi, dok se dokumentarni film o istoj može pogledati četiri dana kasnije u Kinoteci ili pak online u toplini svog doma.Filmski program se održava u UK Parobrod i Kinoteci – od celodnevnih projekcija svih filmova snimljenih po motivima 19 scenskih komada Semjuela Beketa, do dokumentaraca kao što su „The Hunger“ (čiju naraciju vodi čuveni Liam Neeson) i „Seamis Heaney And The Music Of What Happens“ o nobelovcu Šimusu Hiniju, do irskog kandidata za Oskara, maestralnog ostvarenja „Arraćt“, kao jedan od tri filma koji će se strimovati putem IFI internacionalnog striming servisa, nove online platforme Irskog Filmskog Instituta.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x