Dolar na šestonedeljnom minimumu, bitkoin i dalje na rolerkosteru

Dolar je danas nakratko pao na najniži nivo od 13. januara, jer se fokus investitora preusmerio na procene kako bi šef američkih Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel mogao da odreaguje na očekivani ponovni rast inflacije.

Nedavni rast inflacionih očekivanja u SAD, zbog opklada investitora na post-pandemijski ekonomski oporavak i takozvanu „reflacionu“ trgovinu, podigao je prinose na američke državne obveznice i kratkotrajno ojačao dolar do početka ovog meseca, prenosi Rojters.

Analitičari, međutim, očekuju da će Pauel u današnjem obraćanju u Kongresu ponovo pružiti uveravanja da će FED tolerisati već inflaciju i da neće žuriti sa podizanjem kamata, što bi, kažu, moglo da umiri tržište obveznica i u konačnom ishodu da izvrši pritisak na dolar.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, zaključen je u ponedeljak na nepromenjenom nivou od 90,046 poena, nakon što je ranije tokom trgovanja pao na 89,941 bod, na najniži nivo od 13. januara.

Podaci o pozicijama koje zauzimaju investitori pokazuju da se veliki deo njih kladi da će američki dolar, koji slabi još od prošlog marta, nastaviti da pada tokom globalnog oporavka od pandemije kovid-19.

Evro je ojačao za 0,1 procen at na 1,2168 dolara. Prinosi na državne obveznice u evrozoni, koji su takođe rasli, skliznuli su naniže u ponedeljak nakon što je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard poručila da banka „pomno nadzire“ rastuće troškove zaduživanja.

Britanska funta je skočila na novi skoro trogodišnji maksimum od 1,4098 dolara, ojačavši na dnevnom nivou za 0,3 procenta, jer investitori računaju da će brzina vakcinacije protiv kovida omogućiti ponovno otvaranje britanske ekonomije tokom narednih nekoliko meseci.

Japanski jen, koji među vodećim svetskim valutama beleži najlošije performanse u 2021. godini zbog rastućih prinosa na dužničke hartije američkog Ministarstva finansija koji mogu da „izvuku“ investicije iz Japana, trgovan je u blagom padu, na nivou od 105,13 jena za dolar.

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu, pao je za 11 posto na 48.481 dolara nakon što se tokom noći stropoštao na 47.400 dolara, prenosi britanksa agencija.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x