Evropske akcije blizu rekordnih nivoa

Cene akcija na evropskim berzama kreću se danas blizu rekordnih vrednosti, pošto investitori išcekuju podatke o aktivnosti uslužnog sektora u regionu.


Optimizam zbog ubrzanja vakcinacija i slabija funta pomogli su akcijama britanskih kompanija da ostvare bolje rezultate od konkurenata, preosi Rojters.


Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,2 posto na trgovanju do 7:04 časova po Griniču, nakon što je u utorak zaključen na najvišem nivou od 435,26 poena. Nemački indeks DAKS i francuski KAK 40 zadržali su se na nepromenjenom nivou.Indeks Londonske berze FTSE 100, u kojem dominiraju izvozne kompanije, ojačao je za 0,3 procenta jer je slabija funta uticala na povećanje iznosa zarada ostvarenih u dolarima, dok se indeks preduzeća sa srednjom kapitalizacijom popeo na rekordan nivo nakon što je Britanija krenula sa uvođenjem Modernine vakcine protiv kovida-19.


Konačni pokazatelji o aktivnosti sektora usluga u martu u Velikoj Britaniji i evrozoni trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas, a obnovljene mere zaključavanj u nekoliko zemalja verovatno će se odraziti na oporavak uslužne delatnosti, ocenjuje Rojters.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x