Tinejdžerka iz Poljske napravila sajt za prodaju kozmetike gde žene mogu da prijave nasilje

Sajt za prodaju kozmetike, koji je napravila poljakinja Krysia Paszko, zapravo pruža ženama mogućnost da prijave nasilje dok poručuju nešto sa sajta.


Sajt, koji se prevodi kao Camomiles i Violas, naveden je na Fejsbuku kao mesto gde možete kupovati i prodavati prirodne proizvode, a zainteresovani za to podstiču se da pošalju 18-godišnjakinji privatnu poruku, ali ono što veb stranica zapravo radi je da dozvoli ženama u Poljskoj koje trpe porodično nasilje da prijave svoje nasilnike.


Krysia je pokrenula inicijativu nakon što je pročitala o sličnom potezu protiv zlostavljanja u Francuskoj, koji je ženama omogućio da prijave porodično nasilje u francuskim apotekama koristeći kodnu reč u razgovoru sa osobljem.


Slične priče postoje u Španiji, Belgiji i Italiji, gde je žena prijavila nasilnog partnera tokom zaključavanja usled pandemije koronavirusa tako što je pozvala policiju i pretvarala se da naručuje picu.


Porodično nasilje je u porastu širom sveta, jer su zaključavanja zbog koronavirusa mnoge žene zadržale kod kuće sa nasilnim partnerima. Ujedinjene nacije (UN) definisale su nasilje nad ženama tokom zdravstvene krize COVID-19 kao „pandemiju u senci“.


Kada se žene prijave na Paskinu web stranicu, postavljaju im se pitanja o kožnim problemima, koliko dugo ih imaju i da li time zahvaćena i deca, a zatim se njihovi odgovori prosleđuju poljskim organizacijama koje se bore protiv nasilja u porodici, a koje potom kontaktiraju policiju.

Krisia kaže da je 350 žena već koristilo stranicu da bi dobilo pomoć.

„Prvo sam sve objavila na Fejsbuku i mislila sam da će ovu opciju koristiti samo prijatelji, ali onda sam odlučila da napravim web stranicu kako bi imala veći uticaj“, rekla je Krysia za Euronews.

Autor : GLEDAJ.RS/EURONEWS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x