Vatikan objavio nove podatke o svojim nekretninama i potpuno su neverovatni

Prestižne adrese u Parizu, Londonu i Ženevi kao i 3000 nekretnina u Rimu - Vatikan je otkrio nove detalje o svom carstvu nekretnina, njegovim izvorima prihoda i skandalima.


Nunzio Galantino, kojeg je papa Franjo pre dvije godine zadužio za centralizaciju vatikanske imovine, kaže da je umoran od “senzacionalističkih” priča o papskom bogatstvu.

“Jednostavno nije istina kad ljudi kažu da većina nekretnina u Rimu pripada Katoličkoj crkvi i Vatikanu”, rekao je biskup koji je na čelu Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA) za AFP.Razmere vatikanskih poseda ipak zapanjuju, a upravljanje jednom građevinom u Londonu izazvalo je veliki skandal u srcu Katoličke Crkve.

Vekovi ulaganja


Ulaganja počinju 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum s Italijom uključivao je obeštećenje za posede koji su oduzeti bivšoj Papskoj Državi.Među oduzetom crkvenom imovinom bila je ogromna Kvirinalska palata. Nekada je bila dom tridesetorici papa, a danas je rezidencija talijanskog predsednika.


Tadašnji papa Pio XI odlučio je da dobijeni novac uloži u nekretnine, uključujući u inostranstvu, “kako bi osigurao slobodu i nezavisnost Crkve”, rekao je Galantino.APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u srcu Pariza oko bulevara Saint-Michel, gradske četvrti Odeon i Elizejskih poljana, površine gotovo 56.000 kvadratnih metara u vrednosti oko 595,5 miliona evra.U Londonu ima 27 nekretnina – kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4600 kvadratnih metara koji se procjenjuju na oko 108,5 miliona evra.U Švajcarskoj, posebno u Ženevi i Lausannei, Crkva u vlasništvu ima 140 poseda koji pokrivaju 16.000 kvadratnih metara i vrede više od 91 miliona evra.Neprocjenjiva imovina u Italiji


Vatikan je u Rimu izgradio cele zgrade, a najviše u dve glavne ulice koje se spajaju kod Trga svetog Petra, uključujući poznatu ‘ulicu pomirenja’ Via della Conciliazione.Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2400 stanova i 600 kancelarija i prodavnica u Italiji, što joj je donelo 99 miliona evra 2019. godine, prensoi SeeBiz.Oko 15 posto ih je na otvorenom tržištu, za 30 posto je subvencionisan zakup, posebno penzionerima, a ostatak su zdanja u kojima su vatikanske institucije ili se besplatno pozajmljuju školama i univerzitetima.Galantinov cilj je da se unapredi “isplativost” vatikanske imovine, napominjući da su neki stanovi prazni, a drugi dotrajali.Navodi da je teško utvrditi vrednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocjenjive, nego bi se i njihova vrednost mogla rastegnuti do nekoliko milijardi evra samo za nekretnine koje su na tržištu zakupa.


Dodatno, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti Crkve, čime se zaradi još tri do četiri milijarde evra, navodi ekonomski list Il Sole 24 Ore.APSA još uvijek izrađuje popis svoje imovine u Italiji, a Galantino se nada da će se to završiti do proleća.


Autor : Gledaj.rs/SeeBiz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x