Antarktički pingvin završio na Novom Zelandu, čovek mislio da se radi o igrački

Antarktički pingvin prešao je 3000 km ledenih voda i svoje putovanje završio na jugoistočnoj obali Novog Zelanda, prenosi Hina Guardian.

Adelijski pingvin, koga lokalno stanovništvo od milja zove "Pingu", primećen je kako izgleda pomalo izgubljeno u Birdlings Flatu, malom naselju na južnom ostrvu Novog Zelanda.

To je tek treći put da je adelijski pingvin pronađen na obalama Novoga Zelanda, prvi put 1962. i drugi 1993. Njegov dolazak podsetnik je na pretnje s kojima se ptice suočavaju zbog zagrejavanja voda, povećane konkurencije oko zaliha hrane i promenjenih staništa.

Harry Singh, koji ga je opazio, u početku je mislio da se radi o igrački.

Nakon što su stanovnici primetili da pingvin ne ulazi u vodu i da bi mogao postati mamac za pse, meštani su pozvali Thomasa Strackea iz Rehabilitacije pingvina u Christchurchu. Stracke je rekao da je bio šokiran kad je do njega stigao s veterinarom koji ga je pronašao.

“Osim što je bio malo gladan i jako dehidriran, zapravo nije izgledao tako loše, pa smo mu dali malo vode i ribljeg smutija”, rekao je Stracke. Pingvin je pušten u zaliv na poluostrvu Banks, gde se njegovi pomagači nadaju da će možda uspeti otići kući.

Stracke je rekao da zagrevanje vode znači da se ptice bore da pronađu zalihe hrane. “Kad se voda zagreje, riba obično ide u dublje hladne vode. I tako nema ribe u blizini", rekao je.

Populacije žutookih pingvina na Novom Zelandu takođe su se borile za opstanak jer su se takmičile s ribarima, a rehabilitacijski centar je viđao sve veći broj neuhranjenih i izgladnelih pingvina, rekao je, nazivajući situaciju "noćnom morom".


Autor : Gledaj.rs/Hina

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x