Da li je internet dobar saveznik za dresuru pasa i zašto ne?

Video pod nazivom” DOS AND DON'TS TO BE THE ALPHA” koji je gotovo postao viralan izavao je brojne polemike u vezi sa teorijom dominacije u dresuri pasa. Ovaj video pokrenuo je i pitanje koliko je internet dobar saveznik u dresuri pasa.


Objavljeni video zapravo govori o načinima na koji možete da uspostavite dominaciju nad svojim psom i suprotstavite se da on ima istu nad vama uz korišćenje prilično agresivnih metoda.


Ono oko čega se u vezi sa ovim razvila najveća polemika je upravo i suština. Da li psi žele da dominiraju nad vama? Savremeni stručnjaci za ponašanje pasa i teoretičari potrebu da pas dominira nad vama samo da bi dominirao smatraju zabludom.


Ovo opravdavaju time da je teorija o dominaciji radi dominacije bila zasnovana na ponašanju vukova, a zatim se samo preslikala na pse koji se ponašaju drugačije i svoje vlasnike i njegovu porodicu ne gledaju kao deo čopora. 


“Teorija dominacije dala je život grubim i opasnim metodama treninga koje uključuju alfa uloge, hvatače za okovratnike i trzaje uzica. Uprkos činjenici da su ovakve teorije davno prevazidjene i danas može da se čuje da "svog psa morate prikovati za zemlju kako biste mu pokazali ko je šef. Ove zastarele metode i alati, nažalost i dalje su popularni.” ukazuje Adrienne je sertifikovana trenerica pasa, savetnica za ponašanje, bivša veterinarska pomoćnica i autorka knjige "Trening mozga za pse".


“Često se bavim slučajevima agresije i moram reći da još nisam videla stvarni slučaj psa koji je delovao iz agresije dominacije. Čak su i popularni bihevioristi pasa koji su radili na hiljadama slučajeva otkrili da je agresivno ponašanje uglavnom posledica straha”.


Osim osnovnog nepoznavanja teorije dominacije, u navedenom videu primenjuju se i grube metode u dresuri pasa koje su naišle na osudu, a posebno je istaknuto i da se svakom psu pri dresuri prilazi na različit način, pa je video daleko od korisnog. 


Ispod samog videa koji savetuje trening sa alfa ulogama istaknut je komentar sa linkom ka videu koji kritikuje ovakve metode. 


Medjutim, stručnjaci strahuju da na internetu postoje i oni koji će ove metode primenjivati samostalno sa svojim psima i upozoravaju da bi, bilo da verujete u teoriju dominacije ili ne, dresuru psa trebalo da prepustite stručnjacima.Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x