Kambodža: Pacov koji je obučen da pronalazi nagazne mine odlazi u penziju

Nakon pet godina njuškanja u potrazi za minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima u Kambodži, Magava se povlači.


Afrički džinovski torbasti pacov Magava, najuspešniji glodar koji je obučen da pronalazi nagazne mine, koji je očistio više od 141.000 kvadratnih metara, što odgovara površini oko 20 fudbalskih terena, i pronasao 71 nagaznu minu i 38 drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava, završiće svoj radni vek, prenosi Tanjug AP.


Belgijska humanitarna organizacije "Apopo", sa sedištem u Tanzaniji, koja je obučila Magavu saopštila je da je došao trenutak da sedmogodišnji glodar ode u penziju."Iako je još uvek dobrog zdravlja, dostigao je starosnu granicu za penzionisanje i očigledno počinje da usporava“, saopštio je "Apopo".


Magava je prošle godine odlikovan prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži od strane Britanskog veterinarskog humanitarnog udruženja PDSA, nagradom koja je do tog trenutka bila rezervisana samno za pse.APOPO je zaključio da su afrički džinovski pacovi, koji žive i do osam godina, najprikladniji za uklanjanje mina jer im njihova veličina omogućava da hodaju preko minskih polja bez aktiviranja eksploziva, a rade to mnogo brže od ljudi.Magava je deo grupe pacova uzgajanih u ove svrhe. Uzet je iz legla u Tanzaniji 2014. godine, a 2016. godine preselio se u Kambodžu, da bi započeo svoju karijeru u pronalaženju mina.Više od 60 miliona ljudi u 59 zemalja i dalje je ugroženo nagaznim minama i drugim neeksplodiranim sredstvima, koje su samo u 2018. godini bile odgovorene za smrt 6.897 ljudi, navodi Apopo.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x