Kina, psi i kazne: Ako šetate psa u Kini, to ga može koštati života psa

Vlasti u jednom okrugu u kineskoj provinciji Junan preispitaće odluku da stanovnicima zabrani šetanje pasa na javnim mestima od 20. novembra.

Propisima je bilo predviđeno da svakome ko bude zatečen u šetnji sa psom tri puta na javnom mestu ljubimac bude oduzet i ubijen.

Zvaničnici kažu da ova odluka štiti stanovnike, jer je bilo incidenata kada su psi koji nisu na povocu ujedali ljude.

Ipak, pravilo je izazvalo gnev na društvenim mrežama, što je navelo zavničnike da ponovo razmotre ovu meru.

„Radi promocije civilizovanog uzgoja pasa doneta je necivilizovana odluka“, kaže jedan od protivnika mere, koju mnogi kritikuju kao ekstremnu.

Odluka nalaže da vlasnici pse stalno drže u zatvorenom. Takođe se navodi da ova odluka ima za cilj da navikne vlasnike na „civilizovan“ uzgoj pasa.

Doktor Džajpal Sing Gil, izvršni direktor Udruženja za prevenciju okrutnosti nad životinjama u Singapuru, kaže da trajno držanje pasa u zatvorenom može biti „štetno po dobrobit životinje“.

„Umesto zabrane bolje bi bilo edukovati vlasnike o tome šta znači imati imati psa i predstaviti propise kojih se moraju pridržavati“, rekao je Gil aludirajući na šetnje pasa bez povoca.

Prema novoj odluci, vlasnicima pasa koji budu zatečeni u javnosti biće izdato upozorenje zbog prvog prestupa.

Ukoliko to ponovo urade, moraće da plate kaznu od 50 do 200 juana. Treći prekršaj omogućava lokalnim vlastima da zaplene i ubiju ljubimce.

U gradu Hangdžou su 2018. godine zabranjene šetnje pasa tokom dana, kao i uzgoj pasa velikih vrsta.

Šangaj, Ćingdao i Čengdu imaju stroge odredbe po pitanju čuvanja ljubimaca – jedno domaćinstvo može imati samo jednog psa.

U Huangšiju zabranjeno je gajiti vrste koje narastu veće od 45 centimetara.

Autor : Danas

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x