Kornjače ugrožene plastikom

Mediteranske kornjače suočavaju se ne samo sa svojim prirodnim neprijateljima već su sve više žrtve ljudskog nemara. Iz njihovog želuca izlazi samo plastika”, kaže za list “Fanpejdž”, osnivač i direktorka Centra za zaštitu kornjača Daniela Fređi.


Centar, na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza, od svog osnivanja pre 32 godine do sada spasio više od 7.000 kornjača koje su imale različite probleme.


Fređi tvrdi da kornjače stradaju od plastičnih elisa motornih čamaca, kutija cigareta, plastičnih traka, mreža, udica koje lokalni ribari bacaju ili zaboravljaju u moru, ali i od materijala koje vulkan Etna izbacuje prilikom erupcije.“Uskoro možemo očekivati i efeklte pandemije na kornjače: u moru je sve više odbačenih zaštitnih maski koje ove životinje gutaju”, kaze direktorka Fređi.Po njenim rečima, s jedne strane sve je teže zaštititi ove životinje od ljudskog nemara, a sa druge, sve više novca je potrebno da bi se pokrili veliki troškovi, ne samo ishrane već i lečenja kornjača.

Kornjače su simbol ostrva Lampeduza. Na čistim plažama ostrva mediteranske kornjače polažu jaja i tako se razmnožavaju.“Ove kornjače nisu lampeduzine, nisu italijanske, nisu ni evropske. One pripadaju Mediteranu koji zapljusksuje obale tri kontinenta”, ističe direktorka Daniela Fređi.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x