Krdo slonova avionom iz Engleske leti za Keniju

Krdo slonova trebalo bi da odleti avionom iz Zoo parka na jugu Engleske u Keniju gde će biti pušteni u prirodu, što je operacija koju je u utorak Fondacija Aspinall koja je organizuje predstavila kao "prvu takvu u svetu".

Ta fondacija čija je direktorka komunikacija Keri Džonson, premijerova supruga, planira sledeće godine prevesti 13 slonova iz „Howletts Wild Animal Parka“ u 7.000 kilometara udaljenu Keniju.

Fondacija Aspinall želi da avionom preveze slonove koji ukupno teže 25 tona, a najmlađi od njih – Nguvu, došao je na svet u martu 2020.

„Nakon godina vaganja prednosti i rizika u Fondaciji Aspinall, odlučili smo se za ovaj projekat bez presedana i ovu pravu svetsku premijeru“, napisali su Keri Džonson i predsednik Zaklade Demijan Aspinal u listu The Sun.

Radi se o operaciji koja će omogućiti slonovima produženi očekivani životni vek i bolji život, budući da onaj u zatočeništvu uzrokuje stres i depresiju kod tih životinja.


Fondacija je naglasila da će sarađivati s ekipama koje se bore protiv krivolova kako bi se pomoglo da se obezbedi dugoročno preživljavanje krda u Keniji.

„Vremenom, njihovih će potomaka biti na desetine, potom hiljade, i integriraće se u ekosistem, što će doprineti stimulisanju kenijskog turizma“, naglašava taj dvojac, izražavajući nadu da će to predstavljati „revolucionarnu etapu za tu zemlju i za pokret za očuvanje prirode“.

Fondacija Aspinall već je vraćala u prirodu životinje rođene u zatočeništvu, između ostalih gorile i crne nosoroge.

Autor : Gledaj.rs/Hina/AFP

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x