LAGOTO ROMANJOLO SVE POPULARNIJI U SRBIJI

Lagoto Romanjolo, neodoljivi rundavi pas vodi poreklo iz Italije i pominje se još u 16. veku.


Svojim kovrdžavim krznom i razdraganošću sigurno će vam privući pažnju, međutim, njegova lepota i veseo duh nije razlog zašto je sve popularnija pasmina.


Suština je u tome što je ovaj pas zbog svog savršenog čula njuha specijalizovan za lov na tartufe.


Ovo kovrdžavo stvorenje koje spada u srednje pse veoma uspešno pronalazi tartufe.


Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Veoma su cenjena namirnica u gastronomiji upravo zbog toga što se teško dolazi do njih, ali i zbog toga što se od samo jednog tartufa može napraviti nekoliko različitih vrsta jela.


Cena tartufa se kreće do nekoliko hiljada evra za kilogram belih tartufa, dok su crni jeftiniji i prodaju se za oko 150 evra po kilogramu.


Dakle, Lagoto Romanjolo bi se mogao nazvati i tragačem za zlatom, posebno ako imate na umu da su navedene cene, cene u Srbiji. Ako biste tartufe koje Lagoto Romanjolo pronađe odneli u Italiju mogli biste da dobijete i do 5.000 evra za kilogram belih tartufa.


Ako se pitate kako to da Lagoto Romanjolo neće pojesti tartufe, tajna je u tome što je on nekada bio lovački pas i instinkt mu je da plen donese gazdi.


Istini za volju, nisu svi vlasnici Lagoto Romanjola i tragači za tartufima. Mnogi od njih su jednostavno pali na njegov šarm, pa ga čuvaju kao kućnog ljubimca.


Kako kažu veterinari, u tom slučaju, vlasnici Lagoto Romanjola moraju biti spremni na često šišanje, ali i na česte šetnje, kao i na to da je Lagoto nepoverljiv prema strancima, ali i veoma umiljat prema porodici u kojoj je.Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x