Morske životinje putuju svetom na plutajućem otpadu

Cunami koji je pogodio Japan 2011. godine bio je katastrofalan, usmrtio je 16.000 ljudi, uništio domove i infrastrukturu i odneo 5 miliona tona otpada u more, a mnoge morske vrste zakačene za otpad od tada putuju Zemljinim vodama.


Istraživački centar za životnu sredinu Smitsonian, u Americi, je 2017. godine izbrojao 289 japanskih morskih vrsta koje su nakon cunamija prenete na udaljene obale čak do Havaja, Aljaske i Kalifornije, prenosi Tanjug Gardijan.


Invazivne vrste koje se prenose plastičnim smećem na nove obale mogu smanjiti staništa za domaće vrste, preneti bolesti i dodatno opteretiti ekosisteme kojima već prete prekomerni ribolovi i zagađenja.Morski organizmi se vežu za otpad i prelaze stotine kilometara, a slobodno plutajuće nakupine morskih algi, poput sargasuma, takođe su pokretni dom grebenskim ribama i morskim konjićima koji se za njih zakače jer su loši plivači.Retka je pojava da tuđinska vrsta uspešno preživi u novom okruženju, a ovaj cunami je pokazao da su mnoge životinje preživele više od šest godina duže nego što se ranije mislilo da je moguće.Morsko grožđe koje je iz Australije 1990. godine stiglo na Mediteran raselilo je druge morske alge što je pokrenulo domino efekat koji je na kraju doveo do smanjenja broja autotonih gastropoda i rakova.Naučnici širom sveta se plaše šta bi ovaj otpad od cunamija mogao da uradi drugim vrstama kada dopluta na njihove teritorije.Jedan od najmoćnijih koridora za morkse invazije je od Crvenog mora, preko Sueckog kanala, do Mediterana.Bela Galil, kustos u prirodnjačkom muzeju Steinhard, primećuje da se od 455 morskih stranih vrsta koje su trenutno navedene na istoku Mediterana, većina naselila kroz kanal, zahvaljujući preovladavajućoj severnoj struji koja takođe donosi i otpad na kom 'splavare' razne vrste.U poslednje dve decenije plastika koja splavari porasla je za stostruki broj, a Galil je naziva ''ekosistemom''.


Foto:  Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x