NAJVEĆA STUDIJA DO SADA UTVRDILA- BELGIJSKI MALINO JE NAJINTELIGENTNIJI PAS

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju  podvrgnuli su 1.002 psa 13 različitih rasa nizu problema fokusirajući se na kognitivne i bihejvioralne osobine kako bi utvrdili koja je rasa pasa najinteligentnija.


I dok se Border koli obično smatra najinteligentnijim psom na svetu, zbog svog stočarskog instinkta i radne istorije, titulu najinteligentnijeg  je zaradio belgijski malinoa, poznat i kao belgijski ovčar.


Naučnici su pri izboru najpametnijeg psa želeli da stvore do sada najsveobuhvatniji test. Pred 1002. psa stavili su deset različitih zadataka od kojih sedam prati kognitivne, a tri bihevioralne sposobnosti psa.


Tokom "SmartDog" testa posmatrali su  istraživačko ponašanje, impulsivnost, društvenu spoznaju, rešavanje prostornih problema, logičko rezonovanje i kratkoročno pamćenje.


Od ukupnih 39 bodova, belgijski malino osvojio je 35  i zaradio titulu najpametnijeg. Drugi je bio border koli sa 26 bodova dok je nemačka rasa hovavart zauzela treće mesto sa 25 bodova, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Scientific Reports.


"Testiranje je otkrilo da je belgijski malino briljirao u mnogim kognitivnim zadacima, postigavši veoma dobre rezultate na većini testova, kaže autorka studije Katrina Tierra, vlasnica i izvršna direktorka programa "smartDOG" u okviru koga je istraživanje rađeno.


U istraživanju su učestvovale rase belgijski malino, australijski kelpi, labrador retriver, škotski ovčar, zlatni retriver, hovavart, španski pas za vodu, šetlandski ovčar, engleski koker španijel, australijski ovčar, mešanac, nemački ovčar, finski laponski pas i border koli.


Dakle, ukoliko želite najpametnijeg najboljeg prijatelja belgijski malino je pravi izbor. Ipak, imajte na umu da je za ovog psa potrebno dva ili više sati svakodnevnog treninga i mentalne stimulacije. Oni su vrlo aktivni psi i ne bi trebalo da ih razmatrate za kućne ljubimce ako ćete ih ostavljati same po celi dan.

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x