NAUČNICI OTKRILI ZAŠTO SE PSI BOJE VATROMETA I TRAŽE ZABRANU ZA VATROMET KOJI PRAVI BUKU VEĆU OD 90 DECIBELA

Strah od vatrometa ogroman je problem pre svega za kućne ljubimce, ali i za njihove vlasnike. 


Rođendani, slavlja, novogodišnja noć.. Ništa od ovoga ne prolazi bez vatrometa koji većinu pasa daovodi do stanja ozbiljnog stresa.


Studija naučnika iz Norveške otkrila je da je reaktivnost na buku, koja uključuje strah od vatrometa i drugih glasnih, iznenadnih zvukova, delimično nasledna, prenosi britanski Telegraf.


‌Genetička analiza pudlica pokazala je da su geni, kada je u pitanju strah od vatrometa, krivi u više od četvrtine (28 odsto) slučajeva.

Naučnici veruju da su strah i reaktivnost na buku verovatno uzrokovani različitim genima, a ne samo jednim delom DNK, kao i uticajem faktora okoline i ličnog iskustva.‌Karin Vestereng Handegard, autorka studije sa Norveškog univerziteta prirodnih nauka, regrutovala je stotine pudlica registrovanih u Norveškom kinološkom klubu.


On je istakla da je „identifikovala je zanimljiv region na hromozomu 17“ koji je bio povezan i sa reaktivnošću na buku i sa nesklonošću prema vatrometu.


Autori studije nadaju se da će im ovo otkriće pomoći da se u budućnosti uzgajaju psi koji su imuni na vatromet. Međutim, nisu svi saglasni sa tim jer strah od jakih zvukova, smatraju pomažu psima da se sačuvaju nekih situacija, posebno u saobraćaju i sivljini.


Srednje rešenje je ono što  Kinološko društvo Norveške sada traži, a to je ukidanje vatrometa koji proizvodi buku veću  od 90 decibela, što je manje sa sadašnjeg nivoa od 120 decibela.


Veterinari predlažu da se, dok se buka ne ograniči, psima pomogne na različite načine, a jedan od njih je uzimanje suplemenata.
Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x