Nemci kupuju pse kao lek za depresiju izazvanu zaključavanjem i razonodu za decu

Nemci u sve većem broju žure u prodavnice kućnih ljubimaca i azile za udomljavanje pasa nadajući se da četvoronožni prijatelji mogu da ublaže usamljenost tokom zaključavanja zbog COVID-19.Pošto su škole zatvorene u Nemačkoj tokom većeg dela 2020. godine, dok je pandemija besnela širom Evrope, posebno su roditelji žurili da ugrabe priliku i pribave pse kako bi zabavili svoju decu."Ne možete mnogo učiniti, ne možete ići na odmor, ne možete posetiti prijatelje ili porodicu. Ali možete šetati, ići u šumu, a pas je savršen za to", rekao je Markus Salomon (53) AFP, prenosi EuroNews.


Kao rezultat toga , udruženje pasa Deutsche Hundewesen (VDH) povećalo je prodaju pasa za više od 20% u 2020. godini.
Prema procenama Nemačke federacije za kućne ljubimce tokom pandemije u domove Nemaca stiglo je skoro milion različitih kućnih ljubimaca, među kojima su psi i mačke, ali i kornjače i ribice i druge životinje.


Time je dostignut broj od skoro 35 miliona različitih kućnih ljubimaca u Nemačkoj.


Ljubimci kao emocionalna podrška


Mnogi Nemci fokusirali su se na usvajanje ljubimaca, a berlinsko sklonište za životinje Tierheim primilo  je rekordnih 500 zahteva za usvajanje u jednom vikendu prošlog proleća kada je započela zdravstvena kriza.Nemački sajt za kućne ljubimce Wamiz.de objavio je nedavno rezultate istraživanja koji su otkrili da je 84% vlasnika pasa reklo da njihovi kućni ljubimci ne samo da im odvraćaju pažnju već im pružaju i preko potrebnu  emocionalnu podršku.„Kućni ljubimci su sagovornici mnogih, posebno za ljude koji žive sami“, objasnio je Frank Nestmann, psiholog sa Univerziteta za tehnologiju u Drezdenu.Potražnja za kućnim ljubimcima imala je lošu stranu, prema Nemačkom udruženju za zaštitu životinja broj ilegalno prodanih pasa udvostručio između 2019. i 2020. godine.


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x