Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz ukrajinske ratne zone

Veterinar iz Poljske Jakub Kotowicz putuje po ratom zahvaćenoj Ukrajinu da bi spasio napuštene životinje koje su se našle usred ratne zone.


Dosad je u trima konvojima spasio više od 200 mačaka i 60 pasa iz grada Lavova.


Prošli nedelje je u ratnu zonu konvojem otputovao iz Przemyśla na poljskoj granici i kaže da nije spavao pet dana, piše Mirror.

“Sve životinje su pod jakim stresom. Granicu smo prešli zahvaljujući diplomatskoj propusnici, a red za izlazak iz Ukrajine bio je jako dug”, rekao je 32-godišnji veterinar.


“Životinje ćemo pokušati da udomimo širom Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funti. Životinje u vrlo teškom stanju kod nas će provesti dva ili tri meseca.”

Jakub je sa 17 godina osnovao dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja pod nazivom Udruženje ADA, koje mu sada pomaže da spašava i udomljava životinje.

Među spašenim životinjama je i pas Vir, koga je metak pogodio u kičmu i patuljasti jarac Saša kome su deformisane noge.

Jakub se nada da će već sledeće nedelje nastaviti svoje humano delovanje.

Ambiciozan plan njegove dobrotvorne organizacije je da kupe još jedno vozilo hitne pomoći i pretvore nekadašnju piceriju u prostor za spašene životinje iz Ukrajine.


Tamo bi trebalo da bude skladište sa zalihama hrane za životinje. .

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x