POVEĆAN BROJ TOPLOTNIH UDARA KOD PASA, STRUČNJACI SAVETUJU KAKO DA ZAŠTITITE SVOG LJUBIMCA

U poslednjih nekoliko dana veterinari širom Srbije dobijaju veliki broj poziva vlasnika pasa koji imaju tegobe zbog visokih temperatura. Među njima su i oni koji su prijavljivali uginuće pasa, usled "toplotnog udara".

Veterinar Predrag Mladenović za Gledaj.rs pojašnjava kako "toplotni udar" nastaje i koje rase pasa su najugroženije prilikom izlaganja visokim temperaturama.

"Toplotni udar je izraz koji se koristi kod hipertermije tj. povišene telesne temperature usled izloženosti visokim spoljnjim temperaturama. Psi ne mogu regulisati svoju telesnu temperaturu znojenjem, kao ljudi, već je njihov primarni mehanizam regulacije telesne temperature dahtanje. Posebno su u riziku brahicefalični psi, kao što su buldozi, bokseri, mopsevi itd, zbog svoje anatomije. Kod ovakvih pasa toplotni udar se može javiti čak i pri blagoj promeni spoljašnje temperature i vlažnosti", pojašnjava Mladenović. 


On dodaje da toplotni udar karakteriše opšta slabost, ubrzano i otežano disanje, povraćanje ili proliv, promena boje desni (blede, sive ili čak ljubičaste) i ubrzan puls i savetuje šta bi trebalo da uradite ukoliko primetite ove simptome, pre nego što pozovete veterinara.

"Psa sklonite u hlad, rashladiti životinju polivanjem hladnom, ali nikako ledenom vodom. Psa možete rashladiti i stavljanjem mokrih peškira na glavu, vrat i šape. Svom ljubimcu dajte manje količine hladne, ali ne ledene vode i pozvite veterinara", savetuje Mladenović .

Kada je reč o preventivi, Mladenović naglašava da nikada ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu ili izloženog direktnom suncu. Dodaje da izbegavate šetnje tokom najtoplijeg dela dana i obezbedite svom ljubimcu dovoljnu količinu vode za piće.

Toplotni udar kod pasa može dovesti do otkazivanja organa, napada, moždanog oštećenja, krvarenja, slepila, grčenja ili čak smrti, a kakva će prognoza biti zavisi od više faktora.


"Prognoza zavisi od toga koliko je telesna temperatura porasla i koliko dugo je hipertermija trajala. Ukoliko telesna temperatura nije ekstremno porasla, većina ljubimaca se vrlo brzo oporavi nakon adekvatnog tretmana. Međutim, životinje koje su bile dugo izložene visokim spoljašnjim temperaturama mogu pretrpeti permanentna oštećenja organa ili čak i uginuti", upozorava veterinar  Predrag Mladenović i dodaje da u vrelim danima ne zaboravite da pratite ponašanje svojih ljubimaca.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x