PSI SU HEROJI TURSKE I SIRIJE: SRPSKI PAS ZIGI ZASLUŽAN JE ZA ŽIVOT DEVOJKE OD 17 GODINA

 Broj mrtvih u snažnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku povećao se na 22.327, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča. Prethodno je Gardijan preneo da su u Siriji poginule 3.553 osobe, tako da se ukupan broj žrtava zemljotresa u obe zemlje približio broju 26.000.


Pomoć u dve zemljotresom pogođene zemlje stiže sa svih strana, a pored hrane, lekova, osnovnih životnih namirnica, obe zemlje mole za što više spasilačkih timova, ali i za pse tragače koji su zaslužni za spašavanje više stotina života.


Srpski spaličaki tim je u Tursku krenuo sa Zigijem, a vođa specijalnog tima spasilaca MUP-a Srbije Davor Vidović, kaže da je upravo Zigi  bio taj koji je ukazao da ispod betona ima preživelih.


Zigi, star 9 godina, je belgijski ovčar i obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.
Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji. Brigu o Zigiju i vodič ovog sužbenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je za svoje podvige dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.“To je mnogo slojeva betona, počeli smo da uklanjamo materijal i kako smo uklanjali stvorio se džep u koji su momci utrčali i javio se ženski glas iz šupljine, a onda se pristupilo raščišćavanju i uspeli smo da izvadimo tu nesrećnu devojku. Komunicirali smo sa njom, odazvala se na naše pozive, uspeli smo da je lagano izvučemo. Bila je iscrpljena, jer provela je gotovo četiri dana ispod betona, nije mogla sama da se kreće, pa smo je stavili na nosila i izvukli lagano”, ispričao je Vidović za Tanjug i rekao da  je prvi utisak srpskog tima kada su stigli u zemljotresom pogođeno područje bio – “sravnjena zemlja”.Sa druge strane i spasioci pomažu psima. Jedna majka nad ruševinama cvilela je za svojim mladuncima koji su ostali ispod ruševina. Priča o spasiocu koji joj je pomogao obišla je svet.


Na terenu su i brojne humanitarne organizacije koje neumorno sakupljaju napuštene kućne ljubimce koji su izgubili svoje vlasnike i ostali sami. 


Slike iz Turske i Sirije. čini se više nego ikad, pokazuju koliko je važno i neraskidivo prijateljstvo životinja i ljudi, a jedna slika koja je takođe obišla svet pokazuje da su u ovom paklu i životinje bliže jedne drugima.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x