Ptice koje lete u V formaciji koriste ovaj neverovatan trik

Na pitanje zađto ptice lete u V formaciji većina ljudi bi tačno odgovorila- da uštede energiju, a iza toga se krije još nešto impresivnije.


Naučnici su utvrdili da formacija u obliku slova V koju ptice koriste kada se sele služi dve važne svrhe.

Prvo, zaista čuva, njihovu energiju, ali kako? Svaka ptica leti malo iznad ptice ispred sebe, što rezultira smanjenjem otpora vetra.


Ova inteligentna bića  se naizmenično smenjuju. Kada se umori, ptica se spušta niže, jer upravo tu ima manji pritisak vazduha.


Autori članka Nature iz 2001. godine naveli su da pelikani koji lete sami češće lupaju krilima i imaju veći broj otkucaja srca od onih koji lete u formaciji. Iz toga sledi da ptice koje lete u formaciji češće klize i smanjuju potrošnju energije.


Naučnici su otkrili i da tehniku smanjenja potrešnje energije ptice koriste i kada vrše zamenu. U tom trenutku prate i da zamah njihovih krila bude suprotan onom koji ima ptica sa kojom se smenjuju. Kako to tako precizno rade, niko još nije otkrio.Druga prednost V formacije je da je lako pratiti svaka pticu u grupi.


Letenje u formaciji može pomoći u komunikaciji i koordinaciji unutar grupe. Piloti borbenih aviona često koriste ovu formaciju iz istog razloga.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x