Razmišljate o kupovini ili udomljavanju psa? Evo koliko će vas to u startu koštati

Pandemija korona virusa  kod mnogih  je probudila želju da imaju kućnog ljubimca. Prema istraživainjama najčešći izbor ljubimca, u godini korona virusa, bili su psi. Potražnja za ovim četvoronožnim ljubimcima uticala je i  na njihovu cenu, zbog čega su se mnogi odlučili na udomljavanje. 


Bilo da ste izabrali da udomite psa ili da ga kupite, uz više vremena, strpljenja i ljubavi, u prvoj godini druženja sa novim prijateljem, biće potrebno da uložite i nešto više novca.


Neophodno je da znate da se prva godina, uglavnom, smatra godinom najvećeg ulaganja u kućne ljubimce.


Prvo ulaganje, nakon dolaska šteneta u vaš dom, biće ono koje se vezuje za zaštitu. To podrazumeva vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, a ova usluga  će vas stajati oko 1.500 dinara.


Dodatno, šetenetu će biti potrebna i vakcinacija protiv besnila, kao i čipovanje, a to će vas ukupno koštoati oko 2.500 dinara.


U troškove vašeg novog člane porodice trebalo bi da uračunete i pelene, povodac, ogrlicu, krevet, činije za vodu i hranu, četku i poneku igračku, što vas zajedno može stajati oko 10.000 dinara. 


Hrana za pse, koja vam ostaje kao stalni trošak, kreće se od 200 do 800 dinara po kilogramu. Koliko će vam novca mesečno biti potrebno za hranu zavisi od rase psa. Dnevna količina hrane koja je psu potrebna  jednaka je jednom procentu  njgove težine, pa ćete na osnovu ove formule jednostavno izračunati koliko ćete novca morati da izdvajate na mesečnom nivou.


Veterinari preporučuju da uz ove troškove dodate i troškove vitamina koji su izuzetno važni za psa. Oni se kreću od 500 do 1000 dinara i pomoći će vašem psu da ostane zdrav i otporan na bolesti.


Ukoliko se navede cifre saberu dolazimo do vrednosti od oko 15.000 dinara koje morate obezbediti u trenutku kada pas dolazi u vaš u dom, ali je to cena zdravlja i zadovoljstva vašeg novog prijatelja koji će vam zasigurno mnogostruko uzratiti. 


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x