REČ STRUČNJAKA: ŠTA IZAZIVA STRES KOD KUĆNIH LJUBIMACA I KAKO IM POMOĆI

Koliko puta ste izgovorili "pod stresom sam", ili istu tu rečenicu čuli od svojih prijatelja i porodice? Nebrojano puta. Poput ljudi i kućni ljubimci mogu biti pod stresom, ali nemaju mogućnost da to izgovore, zato je veoma važno da znate šta izaziva stres kod vaših ljubimaca, kako se on ispoljava i koje je rešenje ovog problema.


U stresne situacije za vaše ljubimce mogu spadati različite aktivnosti, od odlaska kod frizera i veterinara, preko vožnje automobilom, petardi i grmljavine, do onog možda i najvećeg, a to je promena mesta prebivališta.


Doktor veterinarske medicine Jovana Belča za Gledaj.rs kaže da adaptacija ljubimaca na novi prostor i okruženje može dovesti do promene u ponašanju vaših ljubimaca i objašnjava kako se te promene ispoljavaju.


"Istina je da promena mesta prebivališta može predstavljati veliki stres za kućnog ljubimca. Adaptacija predstavlja promenu obrasca ili strukture ponašanja u skladu sa okruženjem. Nekada ljubimci, osim promene okruženja menjaju i vlasnike, trajno ili privremeno (davanje ljubimaca na čuvanje). Takve promene mogu izazvati promene u ponašanju, koje se mogu i ustaliti. U takvim situacijama ljubimac može početi da se skriva, odbija hranu i ispoljava agresiju prema novom prostoru ili novim osobama. Neki od simptoma koji se javljaju u ovakvim situacijama su i povraćanje ili češanje i griženje delova tela", pojašnjava Belča i dodaje da ipak postoji rešenje koje može pomoći vašem ljubimcu.


"Ova specifična stanja koja mogu biti teška i po životinju, i po vlasnika mogu se ublažiti i kontrolisati upotrebom proizvoda poput VALERIANA farmaceutske kompanije AVE&VETMEDIC. Ovaj preparat sadrži ekstrakt biljke Valeriana officinalis, koji pomaže pri prirodnoj relaksaciji nervnog sistema čime se smanjuje anskioznost. Preventivno korišćenje može efikasno suzbiti negativne efekte stresa. Što je fobija od koje životinja pati ozbiljnija, to je potrebno dati preparat ranije, pre očekivanog negativnog stimulusa. Preparat se može dati direktno u usta ili nakapati preko hrane, koju čini ukusnijom zbog arome lososa", kaže Jovana Belča.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x