Skoro stotinu mrtvih kornjača na obalama Šri Lanke

 Skoro stotinu mrtvih kornjača sa oštećenim grlom i oklopom, kao i desetak mrtvih delfina i jedan plavi kit, more je izbacilo na obalu Šri Lanke, otkako je teretni brod izgoreo i potonuo, što je izazvalo strah od pomorske ekološke katastrofe.


Ekolozi veruju da je njihova smrt posledica požara i ispuštanja opasnih hemikalija, nakon što je brod "X-Pres s Pearl", koji je plovio pod zastavom Singapura, goreo gotovo 12 dana da bi potonuo prošle nedelje kod glavne luke Šri Lanke, u prestonici Kolombu, prenosi Tanjug agenciju AP.Vladini zvaničnici su, međutim, saopštili da su ti uzroci "privremeno'' potvrđeni i da se istraga nastavlja.Požar je na brodu izbio 20. maja, a mrtve morske vrste počele su se pojavljivati na obali nekoliko dana kasnije.Agencija AP navodi da se u 81 od gotovo 1.500 brodskih kontejnera nalazila "opasna" roba.Mornarica Šri Lanke veruje da je požar izazvao hemijski teret, koji je većinom uništen u požaru. Ali ostaci, uključujući spaljene tone plastičnih peleta, ozbiljno su zagadili okolne vode i veliko područje poznatih plaža te ostrvske države.


"Privremeno možemo reći da su ove smrti uzrokovane dvema metodama - jedna je posledica opekotina od vrućine, a druga zbog hemikalija. To je očigledno'', rekao je Anil Jasinghe, sekretar ministarstva zaštite životne sredine Šri Lanke.More kraj Šri Lanke i obala su dom za pet vrsta kornjača koje redovno dolaze da polažu jaja. Od marta do juna je vrhunac sezone dolaska kornjača.Šri Lanka planira da traži kompenzaciju od kompanije "X-Pres s Feeders", koja je vlasnik broda, i već je podnela privremeni zahtev u iznosu od 40 miliona dolara.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x