STENICE OD PARIZA, PREKO LONDONA STIGLE U HRVATSKU: LJUDI OČAJNI I IZUJEDANI, BACAJU KREVETE I TEPIHE

Niko to nije očekivao, ali stenice su prvo raširile Parizom, zatim su okupirale London, a sada i Hrvatsku i relano je očekivati da se uskoro pojave u Srbiji.


Stručne službe za kontrolu štetočina koji se bore protiv najezde stenica širom Velike Britanije, potvrdile su da nikada nisu imali više posla.


Kompanija za dezinsekciju koja opslužuje Hertfordšir, Bedfordšir, Bakingemšir i London saopštila je da njene ekipe obrađuje do 25 poziva nedeljno, u odnosu na jedan ili dva ​​koliko ih je bilo do pre mesec dana, prenosi londonski Tajms.


Prema svedočenju angažovanih specijalista za dezinsekciju, stanovnici bacaju krevete, cepaju tepihe i potpuno napuštaju svoje domove, a postoji bojazan da bi se ovi insekti mogli širiti javnim prevozom, sa putnicima koji se vraćaju  iz mesta kao što je Pariz.

Stanovnici riječkog solitera očajni


Najezda stenica pojavila se i u  jednom riječkom neboderu izazvala je veliku pažnju hrvatske javnosti s obzirom na to da je ta pošat u Rijeci istrebljena pre više od pola veka pa su građani misli da je ona "stvar prošlosti".

Međutim, s obzirom na to da su se stenice u poslednje vreme proširile po evropskim gradovima, bilo je samo pitanje vremena kada će stići i do Rijeke, piše zagrebački Jutarnji list.

U riječkoj Dezinsekciji u rečeno listu da imaju narudžbenicu za tretiranje tri stana na adresi Rastočine 6, koje će obaviti "u sledećim danima" u koordinaciji s vlasnicima, ali Renata Bartula Bosanac, čija porodica živi u jednom od tih stanova, kaže da joj se niko još nije javio.


Prema njenim rečima, deratizacija samo tri stana sigurno neće biti dovoljna jer su se stenice proširile i na niže spratove, pa i na susednu vertikalu.

"Sada ih ima u ukupno šest stanova, od 16., na kojem smo mi, sve do 11. sprata. Javili su mi se susedi koji su na drugoj vertikali da ih ima i kod njih", ispričala je Renata koja živi u stanu sa suprugom i dvoje dece, a trenutno kod njih borave i roditelji.

"Deca imaju po 30-ak uboda, po celom telu. One se ne mogu videti golim okom tokom dana, a izlaze po noći. Našli smo ih u dnevnoj sobi, u dečjoj sobi, čak i ispred ulaznih vrata, na hodniku", kaže Renata.

"Obratili smo se medijima jer smo očajni, niko nam ne može pomoći, ni Grad Rijeka, ni Nastavni zavod za javno zdravstvo, ni policija. Kada su iz Dezinsekcije prvi put bili kod nas, rekli su nam da ih oni ne vide i otišli. Ne znam kada će doći i hoće li uopšte imati efekta njihov tretman pa moramo uzeti stvari u svoje ruke", rekla je Renata.

Najugroženije metropole i turističke destinacije


Stručnjak za stenice Nediljko Landeka, šef Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju istarskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kaže da su u Hrvatskoj najugroženije turističke destinacije.


"To podrazumeva gradove uz obalu, ali i Zagreb kroz koji prolaze brojni turisti", kaže Landeka i pritom ističe da problem nije ograničen samo na jeftine smeštaje ili siromašne porodice, već je prisutan i u luksuznim hotelima.


Kućna stenica (Cimex lectularius L) spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umerenom klimom. Nema potvrda da je prenosnik ljudskih bolesti, piše hrvatski portal Index.


Stenice mogu biti veliki problem iz nekoliko razloga. Njihovi ubodi mogu uzrokovati svrab i gubitak sna. Na mestu uboda često se javljaju upalne mrlje obično s tamnijom tačkom u sredini. Izuzetno ih je teško iskoreniti, što u velikoj meri zavisi od težine infestacije.

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x