Stručnjaci tvrde: Psa je moguće istrenirati da manje laje, evo i na koji način

Koliko će pas lajati zavisi od toga koliko je "brbljiv". To zapravo znači da neki psi u pokušaju da komuniciraju sa drugim psima ili ljudima laju više, a neki manje.


Ako je vaš pas "brbljivac" ili "lajavac" stručnjak za dresuru Nađa Klop tvrdi da je to moguće izmeniti u bilo kom dobu psa.


Ona preporučuje da prvo ustanovite  zbog čega vaš pas laje.


Rzlozi mogu biti ražličiti od nesigurnosti, preko agresije, uzbuđenja, nedostatka pažnje do osvajanja teritorije i igre.


Metode su iste kao i one koje se koriste pri treniranju štenaca, ali će od vas zahtevati više strpljenja ako je vaš ljubimac jedan od onih koji su navikli često da laju.


Neželjeno lajanje često se nauči podsvesno, dodaje bihevioralna biološkinja Žulijan Bauer.Na primer, ako vlasnik uzme povodac, stavi kaput i krene prema izlazu iz stana, za psa je to jasan znak da ide u šetnju."Ako pas laje od sreće, pa vlasnik napusti stan s njim, to je pozitivno podsticanje. Drugi put bi mogao da laje već kad vlasnik krene da uzme ključ", kaže Baeuer.Ona savetuje da vlasnici ostanu da stoje dok se životinja ne smiri i ne utiša se. "Tek tada treba da napustiti dom", ističe.


Ako vaš ljubimac laje da bi vas uzbunio i upozorio na nešto, nastojte ga uveriti da je sve u redu, kaže Klop.To ćete učiniti tako da ga pošaljete na njegovo mesto, kaže Klop. Što više budete radili na opuštanju svog ljubimca, on će s vremenom postati manje uzbuđen te će manje lajati.Kada odlučite da nabavite psa, imajte na umu da su neke pasmine poznate po tomu da laju više i češće. Osobina je to koju možete ublažiti odgojem.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x