Tokio: Decu na putu do škole prati i štiti pseća patrola (VIDEO)

Dvanaestgodišnja Yurika Igarashi može računati na vernog pratioca i telohranitelja na putu do škole u Tokiju, jer prati je pudlica Sakura, članica pseće patrole koja je ime dobila po animiranoj seriji za decu (Paw Patrol).

Inicijativu za takvu akciju dali su vlasnici pasa iz te gradske četvrti, najpre zato da bi se stanovnici međusobno zbližili, a i stoga da im psi pruže osećaj sigurnosti.“Naravno da je zabavno prošetati se sa psom, ali osećam i da me on štiti”, kaže Jurika.Sakura je tek jedan od članova lokalne patrole “Wan Wan” (što na japanskom znači “vau vau”). Slične patrole postoje i u drugim mestima u Japanu no ova je jedna od najstarijih.Akciju su pokrenuli volonteri, uglavnom privatni vlasnici pasa koji i sami učestvuju u šetnji kada za to imaju vremena, a psi, da ne bi bilo zabune, nose šal u prepoznatljivoj zelenoj boji.Većinom su vlasnici pasa ujedno i roditelji školaraca, a ima i onih koji učestvuju u šetnji samo kao stanovnici.


Ta aktivnost nam pomaže da se bolje upoznamo i postanemo bolje komšije”, objašnjava Michiko Takeuchi, majka jednog školarca i vlasnica psa Kojiro, a prenosi Hina AFP.

Kako deca svakog dana  idu istim putem u školu i natrag, patrola, kako i ljudska tako i pseća uočava ako nešto nije u redu.Tako je jednog dana “ljudski član patrole otkrio da nešto nije u redu u stanu starije osobe koja je živela sama, jer je video da je svetlo bilo upaljeno iako je bilo jutro” i posle se otkrilo da je ta osoba umrla.Japan se smatra jednom od najsigurnijih država na svetu. Međutim, slabe socijalne veze stvarnost su velikih japanskih gradova, posebno za starije stanovništvo u toj zemlji demografskog pada i ubrzanog starenja populacije.Foto: PixaBay Ilustracija

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x