TUŽNA PRIČA LAJKE: SVI ZNAMO DA JE ODLETELA U SVEMIR, MALO NAS ZNA ŠTA SE SA NJOM DOGODILO

Lajka je postala deo istorije kao prvo živo biće koje je kružilo oko Zemlje. Priča o njoj  oko njenog leta već šest decenija budi interesovanje koliko i  Sputnjik 2, koji se razbio u Zemljinu atmosferu.


Sovjetski inženjeri su planirali Sputnjik 2 na brzinu nakon što je premijer Nikita Hruščov zatražio da se let poklopi sa 7. novembrom 1957, 40. godišnjicom ruske boljševičke revolucije.


Koristeći ono što su naučili od Sputnjika 1, broda bez posade, timovi su brzo radili na izgradnji broda koji je uključivao odeljak pod pritiskom za hrabrog psa koji će poleteti u svemir.


Ono što je manje poznato je da su Sovjetski naučnici pre Lajke imali između 15 i 30 neuspešnih eksperimenata  sa rasnim psima koji nisu izdržali kratke orbitalne letove ili rigorozna testiranja. 


Na predlog naučnik Oleg Gazenko koji je izjavio da bi pas lutalica bolje izdržao testove od rasnih pasa i bio u pravu, izabrana je Lajka.


Lajka je bila moskovska lutalica koja je već imala tešku sudbinu i odvedena je u azil samo nekoliko dana pre nego što je naučnik Gazenko izabrao za let u svemir. Plan je bio da Lajka bude uspavana,


Ispostavilo se da joj je sjajni let u svemir doneo slavu i narade ali i smrt za koju su svi znali da će se dogoditi.


Naučnik Vladimir Jazdovski u svojoj autobiografiji naveo da je u nedelju, dan pre lansiranja, odveo Lajku  svojoj kući da se igra sa njegovom decom. „Želeo sam da uradim nešto lepo za nju. Znao sam da joj je ostalo malo vremena da živi“, napisao je Jazdovski.


Na put bez povratka Lajka je krenula dostojanstveno. Kako je opisao Jazdovsi, nije se opirala i prvi put nije lajala na bele rukacice tehničara koji su joj postavljali senzore.


„Posmatrala nas je i radoznalo i tužno. Videlo se da je uznemirena, ali kao da se trudila da to zadrži za sebe. Mislim da će vam svi prisutni toga dana reći da je Lajka ceo proces pripreme za lansiranje pokazivala dostojanstvo i hrabrost kakvo se retko može videti“, tvrdio je Jazdovski.

Očekivali su da će Lajka umreti od nedostatka kiseonika - bezbolne smrti u roku od 15 sekundi - nakon sedam dana u svemiru. Način na koji je zaista umrla imao je više verzija od one da je umrla tako što joj je u obrok stavljen otrov do toga da je preminula par minuta po poletanju. 


Istina je postala jasna tek 2002. godine kada je  doktor Dimitri Mališenkov, jedan od naučnika iz tima Sputnjik 2, izneo da je  Lajka umrla nakon sedam sati od poletanja, a da je uzrok smrti previsoka temperatura u kabini.


Tada je potvrđeno da je Sputnjik 2 doživeo problem jer se Blok A nije odvojio kako je planirano. Lošim odvajanjem oštećeni su termolizatori, pa je temperatura u kabini brzo prešla 40 stepeni Celzijusa. To je temperatura koju Lajkino srce nije izdržalo.


Njen lik isklesan je i u Spomeniku osvajačima svemira kao prvom osvajaču orbite, a posthumno je ponela i najviša sovjetska odlikovanja, ista ona koja je kasnije dobio i prvi čovek u svemiru Jurij Gagarin. 

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x