U Evropskom parlamentu inicijativa za zaustavljanje eksperimenta nad životinjama, glasanje u septembru

 Inovativna rešenja postoje i promene se moraju ubrzati jer živa bića ne smeju da pate, složili su se poslanici u Evropskom parlamentu raspravljajući o alternativnim naučnim istraživanjima koja ne uključuju životinje.


Evropska unija se pre gotovo tri decenije obvezala na zamenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe, no promene se odvijaju vrlo sporo.S obzirom na evropski zeleni plan, zdravstvene i izazove po životnu sredinu i sve veću zabrinutost javnosti zbog upotrebe životinja u eksperimentima, važno je da EU ubrza prelaz sa zastarelog modela na modernu nauku, smatraju evroparlamentarci.Oni su na plenarnoj sednici protekle nedelje raspravljali o planovima i merama za ubrzanje prelaza na inovacije bez upotrebe životinja u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, o čemu će glasati u septembru."Milioni mačaka, pasa, čak i riba životinje su koje jedu toksične stvari, kojima se menjaju geni, kojima se lome kosti“, rekla je Jytte Guteland (S&D), a prenosi Hina."Neke životinje pokazuju iste simptome (kao ljudi), pa zašto onda ne bismo koristili njihove ćelije i podvrgnuli ih testovima kojima podvrgavamo i ljudske ćelije“, predložila je.


Eleonora Evi (Verts/ALE) je navela da se svake godine u Evropi koristi 50 miliona životinja u naučne svrhe."Ali to nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne iskorišćavamo potencijale inovativne metodologije koja se temelji na čoveku, koja već pokazuje konkretan napredak u lečenju bolesti poput raka i Alzheimera gde nisu uspele tradicionalne metode“, dodala je.Katalin Cseh (Renew) kaže da 7 od 10 odraslih Evropljana smatra da bi zamena svih vrsta testiranja trebalo da bude prioritet EU-u. "Životinje nisu roba koja se može odbaciti. Nametati i izazivati bol i patnju, tome nema mesta u 21. veku“, istakla je.Zgovornici prava životinja upozoravaju da životinje ne mogu opisati kako se osećaju i da bi brojni lekovi odobreni za ljudsku upotrebu, na bazi ispitivanja na životinjama, trebalo davno da budu povučeni s tržišta zbog nuspojava koje nisu otkrivene na životinjama.

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x