U Zološkom vrtu gorile zaražene koronavirusom

Nekoliko gorila u zoološkom vrtu u San Dijegu u SAD zaraženo je korona virusom i veruje se da je ovo prvi slučaj inficiranja kovidom među ovim životinjama.


Izvršna direktorka zoološkog parka Lisa Piterson rekla je danas za AP da je osam gorila koje žive zajedno u parku zaraženo, a kod nekoliko njih je primetan kašalj.

Pretpostavlja se da je do infekcije došlo od zaposlenih u zoološkom vrtu koji su takođe pozitivni na korona virus, ali spadaju u asimptomatske slučajeve.


"Sve gorile imaju minorne simptome, ali su dobro. Jedu i piju", rekla je Peterson i dodala da veterinari pažljivo prate stanje gorila koje će ostati u svom kavezu u vrtu.


Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti  psi, mačke i minkovi, između ostalih vrsta, takođe mogu biti zaraženi novim koronavirusom, često nakon bliskog kontakta sa ljudima. Ali iz centra primećuje da nema dokaza da životinje igraju glavnu ulogu u prenošenju virusa na ljude.


Još neke životinje su ranije dobijale korona virus, od vizona do tigrova, ali se veruje da je ovo prvi put da gorile dobiju kovid 19.Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x