Upoznajte Džonatana, kornjaču koja ima 189 godina i najstarija je životinja na svetu (VIDEO)

Rođena oko 1832. godine - pet godina pre krunisanja kraljice Viktorije - Jonathan kornjača napunio je ove godine 189 rođendan. To ga čini najstarijom poznatom kopnenom životinjom danas.


Za svog života, Džonatan  je proživio dva svetska rata, Rusku revoluciju, sedam monarha na britanskom tronu i 40 američkih predsednika.


Džonatan već živi oko 45 godina duže od najdugovečnije žene na svetu, Francuskinje  Jeanne Calment (1875–1997) koja je živela 122 godine 144 dana.


Najstarija kornjača na svetu je tri godine nadživela do tada najstariju kornjaču na svetu i Tu’i Malila koja je bila  u vlasništvu kraljevske porodice Tonga između 1777. i 1965. godine, a poklonio im ih je britanski istraživač kapetan James Cook tokom svog trećeg - i poslednjeg - pacifičkog putovanja (1776–80).


Džonatan živi na udaljenom ostrvu Sveta Jelena u južnom Atlantiku, na bujnom terenu istorijske guvernerove vile, gde je smešten od kasnih 1880-ih.


Ova 189 godina stara kornjača često je u medijima, a naslovne strane zadobila je 2017. godine kada se posumnjalo da je gej.


Naime, Džonatan je  ljubav svog života upoznao  davne 1991. godine.Njegovi negovatelji zaključili su da mu je potreban neko poseban nakon što je aktivni 150-godišnjak postao razdražljiv.I zaista Frederica, nova Džonatanova nova partnerka ga je probudila iz melanholije. Gotovo sve su radili zajedno - spavali, jeli i često imali sesije parenja.Međutim, Džonatanovi negovatelji godinama su se pitali zašto njih dvoje nemaju potomstvo.Odgovor na  ovo pitanje otkriven je  kada je Frederica zatražila medicinsku negu zbog lezije na školjci i kada je otkriveno da je Frederica  bila muško.U svojoj 189. godini Džonatan je izgubio  čulo vida, ima oslabljeno čulo mirisa i kraljevski tretman koji uključuje najbolju ishranu i negu.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x