Upoznajte Gizma, malog psa koji je postao redovni profesor u školama zbog svoje velike misije

Gizmo je malo štene sa velikom misijom: da pomogne deci da reše mentalne probleme izazvane pandemijom COVID-19. Kako psihološki i emocionalni problemi među decom naglo rastu, ovaj pas težak tri kilograma stoji iza novog nastavnog plana i programa pod nazivom „Gizmov vodič za mentalno zdravlje“.

Vodič se primenjuje u školama širom Amerike, a uz njega deca uče o svom mentalnom zdravlju.

„Mešanac maltezera, papilona i japanskog čina prvi put je počeo da radi kao terapeutski pas nakon što mu je prišao tinejdžer na pešačkoj stazi kada je bio štene“, rekla je njegova vlasnica Džen Adams za Today.

"Gizmo se uvukao u dečakovo krilo. Pitala sam dečaka da li je u redu sa tim. Nije odgovorio, ali je počeo nežno da mazi Gizma dok su mu suze lile niz lice", prisećala se Adams.

"Trenutak kasnije jedna žena je prišla i pitala me da li je to moj pas. Na moj potvrdan odgovor, rekla je da Gizmo oseća tugu njenog sina i saopštila mi da je njen sin upravo saznao da mu je otac poginuo u tragičnoj nesreći", opisla je Adams početak terapeutskog delovanja njenog psa.

Danas Gizmo stoji iza programa koji se primenjuje u 100 američkih škola i nekada prisustvuje nastavi. Na osnovu onoga što Gizmo radi napisan je i udžbenik koji se koristi kako bi mlađa deca naučila da brinu o svom mentalnom zdravlju prepoznavanjem znakova upozorenja i razvijanjem zdravih strategija suočavanja.

„Trebao nam je način koji je pristupačan, prihvatljiv i smanjuje stigmu u vezi sa mentalnim zdravljem“, rekla je Helen Pridgen, potpredsednica programa ogranka Američke fondacije za prevenciju samoubistava, koja je pomogla u kreiranju programa.


Gizmo evidentno ima neverovatnu harizmu, a kako tvrde stručnjaci Gizmov vodič za mentalno zdravlje zaista pomaže mališanima. Do sada je preveden na dva jezika i može se preuzeti na stranici Gizmo4mentalhelth.org 


Foto: PixaBay ilustracijaAutor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x