VAŽNO UPOZORENJE ZA VLASNIKE LJUBIMACA: ZAŠTITITE LJUBIMCE OD VRUĆINE I TOPLOTNOG UDARA

U Srbiji je na snazi narandžasti meteo alarm koji ukazuje da vremenski uslovi  mogu imati ozbiljnije posledice po zdravlje ljudi i životinja.


U poslednjih nekoliko dana veterinari širom Srbije dobijaju veliki broj poziva vlasnika pasa koji imaju tegobe zbog visokih temperatura. Među njima su i oni koji su prijavljivali uginuće pasa, usled "toplotnog udara".


U razagovoru za Gledaj.rs veterinari iz Ave&Vetmedic pojašnjavaju kako nastaje toplotni udar kod pasa i koje rase pasa su u posebnom riziku. 

"Toplotni udar je izraz koji se koristi kod hipertermije tj. povišene telesne temperature usled izloženosti visokim spoljnjim temperaturama. Psi ne mogu regulisati svoju telesnu temperaturu znojenjem, kao ljudi, već je njihov primarni mehanizam regulacije telesne temperature dahtanje. Posebno su u riziku brahicefalični psi, kao što su buldozi, bokseri, mopsevi itd, zbog svoje anatomije. Kod ovakvih pasa toplotni udar se može javiti čak i pri blagoj promeni spoljašnje temperature i vlažnosti".Vetreinari iz Ave&Vetmedic pojašnjavaju  da toplotni udar karakteriše opšta slabost, ubrzano i otežano disanje, povraćanje ili proliv, promena boje desni (blede, sive ili čak ljubičaste) i ubrzan puls i savetuje šta bi trebalo da uradite ukoliko primetite ove simptome, pre nego što pozovete veterinara."Psa sklonite u hlad, rashladiti životinju polivanjem hladnom, ali nikako ledenom vodom. Psa možete rashladiti i stavljanjem mokrih peškira na glavu, vrat i šape. Svom ljubimcu dajte manje količine hladne, ali ne ledene vode i pozvite veterinara".


Kada je reč o preventivi podsećaju ukazuju da je potrebno menjati ustaljene navike kada je u pitanju šetnja, pa zbegavate šetnje tokom najtoplijeg dela dana i obezbedite svom ljubimcu dovoljnu količinu vode za piće.


Toplotni udar kod pasa može dovesti do otkazivanja organa, napada, moždanog oštećenja, krvarenja, slepila, grčenja ili čak smrti, a kakva će prognoza biti zavisi od više faktora.


"Prognoza zavisi od toga koliko je telesna temperatura porasla i koliko dugo je hipertermija trajala. Ukoliko telesna temperatura nije ekstremno porasla, većina ljubimaca se vrlo brzo oporavi nakon adekvatnog tretmana. Međutim, životinje koje su bile dugo izložene visokim spoljašnjim temperaturama mogu pretrpeti permanentna oštećenja organa ili čak i uginuti", upozoravaju veterinari iz Ave&Vetmedic i dodaju da u vrelim danima ne zaboravite da pratite ponašanje svojih ljubimaca i da ih nikako ne ostavljate u automobilu


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x