VETERINARI SAVETUJU: PRE POLASKA SA MAČKOM NA PUT URADITE OVO

Rezervisali ste karte, smeštaj, spakovali se i sve je spremno za vaše putovanje. Pitanje koje ostaje, kuda sa posebnim članom porodice- mačkom?


Ukoliko niste spremni da mačku ostavite u dnevnom boravku ili da joj nađete dadilju, rešenje je da je sa sobom povedete na put, a veterinari savetuju na šta morate da obratite posebnu pažnju.Bilo da se krećete nekoliko kilometara od kuće ili se spremate za dugu avanturu predlažemo da se upoznate sa ovih 10 stvari pre putovanja sa svojom  mačkom.


1. Osigurajte svoju mačku u nosaču

Prema dr Tricia Erli koja je govorila za CountryAndLiving, ovo je verovatno najvažniji savet na listi, i zato je on prvi. Kada su mačke uplašene, često pokušavaju da se stisnu u uskim prostorima. Ovo može biti ispod sedišta ili ispod vaše kočnice, a to je poslednja stvar koju želimo dok putujemo.


2. Ne ostavljajte mačku u autu

Kao i kod svakog živog bića, nikada ne ostavljajte svoju mačku u vrućem automobilu. Jednostavno ne razmišljajte o tome jer temperatura u automobilu može dostići duplo višu vrednost od one koja je napolju.Čak i po hladnom danu ovo nije dobra ideja, posebno ako mačka nije u svojoj korpi.


3. Anksiozna mačka? Razgovarajte sa svojim veterinarom

Neke mačke ne mogu da se nose sa stresom putovanja. Pre nego što krenete u svoju avanturu, razgovarajte sa svojim veterinarom o mogućim lekovima za anksioznost koji su prikladni za vašeg mačjeg prijatelja. Vaš veterinar može ponuditi korisne savete kada je u pitanju odlučivanje da li je vaša mačka dobar kandidat za lekove protiv anksioznosti ili ne.


4. Nemojte da zaboravite da spakujete potrepštine za čišćenje

Nesreće se dešavaju, i to je u redu! Pre nego što krenete, ne zaboravite da spakujete krpe, salvete, rastvor za neutralizaciju mirisa i druge potrepštine za čišćenje za vožnju. Kada su nervozne, neke mačke će obeležiti svoju teritoriju i budite spremni na to, ma koliko smatrate da vaša mačka to neće učiniti.


5. Ponesite uobičajenu wc kutiju za vašu mačku

Vašem krznenom prijatelju će biti potrebno negde da koristi toalet, i osim ako ga niste nekim čudom obučili da koristi toalet za ljude, ne zaboravite da ponesete njihovu uobičajenu wc kutiju, ako je moguće. Vaša mačka može da oseti miris ako je wc kutija  njena, i tu će se olakšati.


6. Nemojte stavljati svoju mačku sa njenim glavnim neprijateljem

Baš kao i neki od nas, mačke vole svoj prostor, posebno kada je u pitanju odlazak što dalje od kućnih ljubimaca sa kojima se ne slažu. Ako putujete sa drugom životinjom sa kojom se vaša mačka ne slaže, pokušajte da napravite što više prostora između njih i njihovog najvećeg neprijatelja i najbolje je da se međusobno ne gledaju. Na kraju krajeva, niko ne želi putovanje ispunjeno režanjem ili šištanjem kao pozadinskom bukom.


7. Spakujte mački omiljene krpice i igračke

Kada putujete sa mačkom, obavezno stavite poznatu posteljinu, ćebad i igračke u njihov nosač kako biste im pomogli da se opuste. Prema dr Erli, mačke su veoma posebne u pogledu teritorije, koju uspostavljaju svojim mirisom. Poznati miris će vam pomoći da smirite vašu mačku i učinite da stvari izgledaju manje strano.


8. Izuzetno pazite kako otvarate vrata

Pre nego što otvorite ta vrata, uverite se da je vaša mačka 100% obezbeđena, jer će jurnjava za ljubimcem definitivno otežati put. Mačka pod stresom će tražiti svaki pokušaj slobode, a to se dešava brzo.


9. Ponesite njihove omiljene poslastice

Za svako putovanje je potreban niz vaših omiljenih grickalica, a to važi i za vašeg mačke! Pored njihove hrane i vode, obavezno spakujte i omiljene poslastice vaše mačke. Zašto? Pa, poslastice uvek popravljaju stvari.

10. Ne zaboravite da spakujete  malo strpljenja

Neke mačke vole da putuju, ali mnoge to smatraju zastrašujućim. Vaša mačka može da oseti vaš nivo stresa, pa duboko udahnite i pronađite svoj zen. 


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x