VETERINARI UPOZORAVAJU: OVO SU RANI ZNACI RAKA KOD PASA KOJE VLASNICI ZANEMARUJU

 Samo reč "rak" dovoljna je da se naježimo. Nažalost, rak je uticao na toliko mnogo nas, i to je nažalost čest način da izgubimo prijatelje i voljene osobe - ali i  krznene prijatelje.

Ipak, rak nije uvek fatalan. Kada je u pitanju rak kod pasa, veterinari naglašavaju da ukoliko uočite  rane znakove to može značiti spas za vašeg ljubimca.

"Kao što je to i kod ljudi, kada se rak otkrije u ranijoj fazi, rak ima veće šanse da ode u remisiju ili bude izlečen operacijom ili medicinskim tretmanima, kao što su hemoterapija ili imunoterapija", kaže Jennifer S. Fryer, doktorka veterinarske medicine na Chewy.

Nažalost, veterinari ističu da postoje se često propuštaju rani znakovi raka kod pasa na koje treba obratiti pažnju.


Evo šta veterinari žele da vlasnici ljubimaca znaju.

U kom uzrastu je rak najčešći kod pasa?

Poznato je da su stariji psi skloniji razvoju raka u poređenju sa mlađima. Prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju (AVMA), oko polovine pasa starijih od 10 godina će razviti rak.

"Kako ćelije stare, sklonije su da rastu van kontrole ili da ne umiru kada bi trebalo", kaže Linda Simon, veterinarka sa Senior Tail Waggers.

Ipak, pas može razviti rak u bilo kom uzrastu.

Neki karcinomi mogu se javiti kod pasa svih uzrasta, kao što su tumor mastnih ćelija i limfom", kaže doktorka Fryer. "Histiocitomi su benigni tumori koji se gotovo isključivo javljaju kod mladih pasa."

Može li pas imati rak i ne pokazivati znakove?


Ponekad. "Rano u procesu bolesti, znaci mogu biti suptilni ili nepostojeći", kaže doktorka Simon.

Jedan primer je slezinska hemangiosarkoma.

"Ovo je rak slezine, koji može naglo puknuti i izazvati unutrašnje krvarenje", objašnjava doktorka Simon. "Pre nego što se to desi, vlasnici možda neće primetiti da nešto nije u redu. U nekim slučajevima, možda ćemo primetiti oticanje stomaka, letargiju ili bledilo desni."

Doktorka Fryer kaže da je mala, maligna tumorska masa u analnoj žlezdi takođe teška za primetiti, i gotovo polovina njih se otkrije slučajno tokom pregleda kod štenaca bez kliničkih znakova.

"Ovo je jedan od razloga zašto su redovni pregledi pasa toliko važni", kaže doktorka Fryer.


Kako bi pomogli rano otkrivanje raka kod pasa,  veterinari su izdvojili neke simptome koji vlasnici ne bi trebalo da zanemaruju

Nova kvrga, ispupčenje ili lezija


Maziti psa je sladak način da se povežete, ali vam takođe može ukazati da li vaš pas ima nove kvrge ili ispupčenja -koji mogu biti signal za rak.


"Kvrgice i ispupčenja na koži ili ispod kože, posebno oni koji brzo rastu ili se ne zaceljuju, mogu ukazivati na rak u ranom stadijumu", kaže Nicole Savageau, doktorka veterinarske medicine sa The Vets, prenosi Yahoo news.

Doktorka Fryer dodaje da kvrge i ispupčenja koja nestanu ili postanu manja i vrate se takođe treba istražiti.

"Iako neke kvrge mogu biti benign...nema načina da se to sazna osim da se pogleda ćelija kvrge pod mikroskopom", objašnjava doktorka Fryer.

Neobični mirisi

Neki psi mogu regularno da imaju pomalo čudan miris između kupanja ili nakon posebno veselog izlaska napolje. Međutim, čudan miris takođe može biti razlog za zabrinutost (i posetu veterinaru).

"Neugodni ili neobični mirisi koji dolaze iz usta psa, ušiju ili bilo kojeg drugog dela tela mogu biti znak raka", kaže doktorka Savageau.

Gubitak težine

Doktorka Simon kaže da vlasnici ljubimaca mogu pripisati gubitak težine starosti. Ali osim ako pas nije bio na dijeti, gubitak težine nije normalan.

"Može biti mnogo uzroka gubitka težine, ali neobjašnjeni gubitak težine kod psa čiji je apetit isti i koji nema povraćanje ili proliv može biti posledica raka", kaže doktorka Simon.

Postoji razlog zašto je gubitak težine mogući simptom raka.

"Ćelijama raka je potrebno puno energije za rast", kaže doktorka Fryer. "Neki psi sa rakom možda će i dalje jesti normalne količine hrane, ali kosti njihovih kičmi će biti lakše opipljive, i njihovi trbušni mišići će biti zategnutiji nego što su bili."

Promene u navikama u toaletu

Nešto je zasigurno van ravnoteže ako pas koji je inače redovan ima problema sa upotrebom toaleta.


"Poteškoće ili bol tokom mokrenja ili defekacije mogu ukazivati na tumore u urinarnim ili gastrointestinalnim sistemima", kaže doktorka Savageau.

Doktorka Fryer naglašava da ovaj problem nije ekskluzivan za rak, pa nema potrebe za panikom, ali važno je da pozovete veterinara.

"Čak i ako vam se vaš pas čini da je potpuno dobro, i ovi znaci su blagi, vredi proveriti kod veterinara", kaže doktorka Fryer.

Krvarenje

Doktorka Simon kaže da vlasnici ljubimaca mogu pomisliti da je krvarenje iz vagine znak da je pas u "periodu" ili da je uzrok krvarenjavremenski uslovi. Njen savet? Potvrdite to sa veterinarom.

"Trajno krvarenje ili iscedak mogu biti posledica raka", kaže doktorka Simon. "Na primer, krvarenje iz vagine može ukazivati na infekciju materice, dok krvarenje iz nosa može biti znak tumora unutar nosa."

Letargija ili gubitak energije

Neki psi imaju dane kada nisu u formi ili mogu biti manje razigrani i aktivni kako stare. Međutim, iznenadne ili hronične promene nivoa energije mogu biti simptom nečega ozbiljnijeg.


"Ako je vaš pas neobično umoran i nedostaje mu energija, to može biti znak osnovnog zdravstvenog problema, uključujući rak", kaže doktorka Savageau.

Doktorka Fryer se slaže.

"Ako vam se vaš pas čini umornijim u poslednje vreme, ne želi ići toliko daleko u šetnji ili ne završava svoju činiju hrane, ali još uvek se čini normalan na svaki drugi način, u redu je da ih pratite dva do tri dana", kaže doktorka Fryer.

Međutim, doktorka Fryer savetuje vlasnicima ljubimaca da pozovu veterinara ako se problem nastavi.

"Rani znaci mnogih vrsta raka mogu biti veoma nespecifični i preklapati se sa drugim bolestima", kaže doktorka Fryer. "To je način na koji vaš pas vam govori da mu nije dobro. Slušajte svog psa."

Uporno kašljanje ili poteškoće u disanju

Da, psi mogu da se prehlade i da se zaguše, ali kašalj i problemi sa disanjem nisu uvek bezopasni.


"Ovi simptomi mogu biti povezani sa rakom pluća ili drugim problemima sa disanjem", kaže doktorka Savageau.

Bol

Doktorka Simon kaže da nagli početak bola (koji vlasnici ljubimaca mogu primetiti ako njihov pas hramlje), može biti znak raka kostiju ili osteosarkoma.


"Područje koje je zahvaćeno može biti otečeno i veoma bolno na dodir", kaže doktorka Simon. "Vlasnici koji mi dovode svoje ljubimce sa ovim lezijama često pretpostavljaju da je pas istegnuo mišić ili da doživljava napad artritisa."

Doktorka Fryer kaže da hramljenje nije jedini znak da pas pati od bola. Ostali uključuju:

Ne želi da ga mazite na određenom mestu


Često lizanje jednog područja

Oklevanje da legne na jednu stranu

Pojačano štucanje

Polako penjanje i silaženje niz stepenice

Ne želi više da bude podignut


Šta uraditi ako ste zabrinuti za zdravlje svog ljubimca


Veterinar vašeg psa je najbolja adresa ako brinete za svog ljubimca.

"Kada se vaš pas sene ponaša normalno, najbolje je da se obratite svom veterinaru", kaže doktorka Fryer.

Ukoliko primetite neobično ponašanje, osim gore navedenih simptoma, i snimak vašeg psa u tom trenutku može biti dovoljan za veterinara.

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x