VODITE PSA NA PUTOVANJE? OBAVEZNO POSLUŠAJTE OVE SAVETE VETERINARA

Izabrali ste destinaciju, spakovali kofere i sa sobom vodite vašeg krznenog prijatelja jer ne možete da zamislite da ga ostavite kod kuće. Poznajemo taj osećaj i potpuno je u redu da ljubimac bude deo porodičnih putovanja, a da se ono ne bi pretvorilo u problem, poslušajte savete veterinara pred put sa ljubimcem.

Osigurajte svog psa u vozilu


Pas koji nije osiguran u vozilu predstavlja opasnost u vožnji. Najsigurniji način putovanja sa svojim psom je sedište za kućne ljubimce koji je pričvršćeno sigurnosnim pojasom ili povezom.  Nemojte se oslanjati na to da deca mogu da kontrolišu ljubimca na zadnjem sedištu. Trenutak njihove nepažnje mogao bi da dovede do problema

Ne ostavljajte psa u autu


Ne ostavljajte svog ljubimca u autu čak ni pet minuta. Auto se može na suncu zagrejati čak do 70 stepeni mogu brzo ispeći unutrašnjost vozila. Čak i po hladnom danu, pobrinite se da vaš pas ima dovoljno svežeg vazduha.

Uradite test vožnju


Ako vaš krzneni prijatelj ranije nije proveo mnogo vremena putujući, idite na nekoliko kratkih tura. Kao i kod ljudi i psi lako dobijaju mučninu tokom vožnje.  Ukoliko je vaš pas sklon tome razgovarajte sa svojim veterinarom o lekovima kako biste sprečili uznemireni stomak. Nnahranite malim obrokom najmanje sat vremena pre putovanja.

Spakujte činiju i povodac


Kada dođe vreme da krenete, spakujte povodac i vodu za odmor i proverite ponovo da li ste ih poneli, jer se upravo to najčešće zaboravlja. Ako je moguće, napravite pauzu na najmanje svaka 4 sata kako bi prošetali psa.

Ne puštajte muziku preglasno


Glasna muzika u autu ne samo da ometa vozača, već može loše uticati i na psa. Zapamtite, vaš pas je verovatno dovoljno pod stresom. Strani, glasni zvukovi samo ga čine stresnijim.

Ponesite dokumenta


Nosite odgovarajuća dokumenta za svog psa, uključujući dokaz o trenutnim vakcinacijama i ovo proverite dva puta pre polaska. Dodatno, pre nego što krenete u avanturu, saznajte da li je za vašu destinaciju potreban zdravstveni sertifikat od vašeg veterinara.

Ne hranite psa hranom koju uobičajeno ne jede

Ne hranite svog psa hranom koju ne jede redovno. Spakujte njegovu uobičajenu hranu za pse i nemojte biti u iskušenju da podelite pomfrit sa svojim ljubimcem (bez obzira koliko su slatke njegove oči). Ovo može dovesti do problema sa sistemom za varenje  i uticati na nivo stresa psa.

Još jednom proverite dokumentaciju


Pored pasoša i vakcinalnog statusa, uverite se da vaš ljubimac uvek nosi identifikaciju. Nikada ne znate kada vaš ljubimac može iskočiti iz automobila na benzinskoj pumpi, ili čak u slučaju nesreće. Vaš broj telefona treba da bude jasno prikazan na ogrlici vašeg psa. Mikročip za trajnu identifikaciju je rešenje, ali ako ga nema ogrlica je važna. Sve češće se vlasnici ljubimaca odlučuju za čipove ili ogrlice GPS-om kako bi mogli da prate tačnu lokaciju svog ljubimca.

Ne dozvolite psu da izbacuje  glavu kroz prozor


Bez obzira koliko je sladak ili romantičan, ne dozvolite svom psu da gura glavu iz auta dok je u pokretu. Zapamtite da vaš pas ionako treba da bude obezbeđen. Leteći ostaci mogu lako da udare vašeg psa ili prašina u vazduhu može izazvati iritaciju oka. U slučaju sudara ili jačeg kočenja, vaš pas može biti ozbiljno povređen.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x