Vrhunski veterinari za gledaj.rs daju odgovore na pet najčešćih pitanja novih vlasnika pasa

Koliko često moj pas treba da jede, kada je pravo vreme da vakcinišem psa, kada štene prvi put može da izađe u šetnju, kada je najbolje započeti sa socijalizacijom pasa i kako naučiti da vrši nuždu napolju, su pet pitanja novih vlasnika pasa koje najčešće postavljaju pri poseti veterinaru.


Za gledaj.rs na ova pitanja odgovaraju vrhunski veterinari.


Koliko često moj pas treba da jede?


Štenci polako prelaze na ishranu čvrstom hranom već negde oko 4-5 nedelje života. Većina štenaca odlazi u svoje nove domove sa oko 2 meseca, a u tom uzrastu štene treba imati 5-6 obroka dnevno. Već sa četiri do šest meseci taj broj obroka se smanjuje na 4-5, posle šestog meseca na 3 obroka dnevno, da bi od devetog meseca pa do kraja života bilo najbolje da pas ima 1-2 obroka u toku dana. Jako je bitno voditi računa o količini hrane koju štene treba da pojede, a te informacije su uvek dostupne na pakovanjima komecijalne hrane za životinje.

Kada vakcinisati psa i očistiti od unutrašnjih parazita?


Štene je najbolje očistiti od crevnih parazita čim dođe u dom, ukoliko to nije pre toga urađeno, i čišćenje ponoviti posle dve nedelje. Nakon toga, sa 6-8 nedelja dobija prvu vakcinu protiv zaraznih bolesti, koja se ponavlja na 4 nedelje (ukupno 3 doze). Vakcinacija protiv besnila i mikročipovanje se rade sa navršenih 3 meseca života, po važećem zakonu Republike Srbije.

Kada štene može ići prvi put u šetnju?


Preporuka je da se štene prvi put izvede u šetnju dve nedelje nakon treće doze vakcine protiv zaraznih bolesti, jer je toliko potrebno da se stvori dovoljna količina antitela protiv zaraznih bolesti protiv kojih se psi vakcinišu.

Kada je najbolje započeti sa socijalizacijom pasa?


Socijalizaciju je važno početi što pre. Štenci su radoznali i druželjubivi, i važno je da imaju kontakt sa drugim psima i životinjama. Ukoliko pas nije socijalizovan može biti reaktivan, nesiguran i nedruželjubiv. Budite sigurni da su psi sa kojima dolazi u kontakt zdravi i vakcinisani jer vaš pas tek sa 16-18 nedelja završava sa primanjem svih vakcina. Vodite računa da su situacije u kojima se sprovodi prva socijalizacija kontrolisane.


Kako naučiti psa da vrši nuždu napolju?


Štenci uriniraju često, pa je neophodno da na vreme otkrijete male signale koje oni šalju kada imaju potrebu za obavljanjem nužde. To se uglavnom javlja nakon spavanja, jela, pijenja vode i igranjanja, i u tim momentima je najbolje štene odmah izvesti napolje. Kada štene obavi nuždu obavezno ga pohvalite, dajte mu neku poslasticu i pričajte mu kako je uradio dobru stvar. Ukoliko to ipak ne učini, nemojte ga kažnjavati nego ga jednostavno ignorišite. Održavanje rutine je najbitnije i potrebno je imati strpljenja, i Vaš pas će vrlo lako i brzo naučiti da obavlja nuždu napolju.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x