Američki zvaničnik: Rusija planira da pripoji veći deo istočne Ukrajine ovog meseca

Rusija planira da pripoji veći deo istočne Ukrajine kasnije ovog meseca, upozorio je visoki američki zvaničnik.

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter rekao je juče da SAD veruju da će Kremlj takodje priznati južni grad Herson kao nezavisnu republiku.

Nijedan od tih poteza neće priznati SAD ni njihovi saveznici, rekao je on.

Rusija planira da organizuje lažne referendume u regionima Donjeck i Lugansk kojim će nastojati da se da izgled demokratskog ili izbornog legitimiteta i da se pripoje ti entiteti Rusiji, rekao je Karpenter.

On je rekao takodje da ima naznaka da će Rusija izmanevrisati glasanje o nezavisnosti u Hersonu.

Gradonačelnici i predstavnici gradskih vlasti su oteti, internet i mobilne komunikacije prekinuti i ruski školski nastavni program će uskoro biti nametnut, rekao je Karpenter.

Ukrajinska vlada javila je ranije da je Rusija u tim oblastima uvela rublju kao valutu.

Američki zvaničnik ovo je izjavio u vreme novog napada na čeličanu Azovstalj u opkoljenom gradu Marijupolju, dan posle prve evakuacije iz tog industrijskog kompleksa, poslednjeg uporišta ukrajinskog otpora u gradu.

Više od 100 ljudi, uključujući starije žene i majke sa malom decom napustili su čeličanu Azovstalj juče i u autobusima krenuli ka Zaporožju koji je pod ukrajinskom kontrolom, a nalazi se oko 230 kilometara zapadno.

Bar deo civila izgleda je prebačen u selo pod kontrolom proruskih separatista. Ruska vojska saopštila je da su neki izabrali da ostanu u separatističkim oblastima dok su desetine civila otišli na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

Ranije je Ukrajina optuživala rusku vojsku da prevozi civile protiv njihove volje u oblasti pod kontrolom Rusije ili u Rusiju. Kremlj je to demantovao.


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x