AP: Antiruski gerilci u Belorusiji žele sabotažama da primoraju ruske trupe da odu iz te zemlje

 Jedan od gerilaca koji u Belorusiji sabotiraju ruske trupe, a čija je poslednja akcija bila napad na vojni izviđački avion parkiran na aerodromu kod Minska, izjavio je danas za agenciju Asošiejted pres (AP) da "Belorusi neće dozvoliti Rusima da slobodno koriste njenu teritoriju za rat sa Ukrajinom" i da je cilj sabotaža da "oni budu primorani da odu".

"Rusi moraju shvatiti na čijoj strani se Belorusi zapravo bore", rekao je telefonom penzionisani beloruski vojnik po imenu Anton, koji se pridružio saboterima. On iz bezbednosnih razloga nije želeo da mu se prezime spominje.

Pošto je Rusija pre nešto više od godinu dana upala sa vojskom u Ukrajinu, iskoristivši za to i teritoriju Belorusije, tamošnji gerilci počeli su da sabotiraju železničke pruge u svojoj zemlji kako bi sprečili transport ruskih snaga i oružja na ratište u Ukrajini.
Poslednja akcija koja je došla na naslovne strane medija u svetu bio je napad dronom na ruski izviđački avion koji je bio parkiran na pisti nadomak glavnog grada Belorusije, Minska.

Anton za sebe kaže da je član Asocijacije bezbednosnih snaga Belorusije, gerilske grupe formirane nakon masovnih demonstracija u toj zemlji koje su izbile 2020. godine u znak protesta zbog sporne pobede Aleksandera Lukašenka na predsedničkim izborima. Jezgro gerilske grupe čine bivši pripadnici beloruske vojske.

Godinu dana pošto je Rusija iskoristila belorusku teritoriju za invaziju na Ukrajinu, Belorusija je i dalje domaćin ruskih trupa, borbenih aviona, projektila i drugog oružja.

Beloruska opozicija osuđuje ovu saradnju, gerilci saobotiraju ruske trupe i fizički ali i sajbernapadima, a beloruska autoritarna vlast na čelu sa Lukašenkom pokušava da se razračuna sa saoboterima - preteći im smrtnom kaznom i dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Prema navodima aktivista, napadi na železnicu primorali su rusku vojsku da odustanu od ideje da na taj način prevoze vojsku i oružje do Ukrajine.

Gerilci tvrde da su od početka rata izveli 17 velikih sabotaža na železničkim prugama u Belorusiji, a prva se dogodila samo dva dana posle ulaska ruskih trupa u Ukrajinu.

Beloruski sajbergerilci tvrde da su prošlog meseci uspeli da prodru u internu informacionu mrežu ruskog državnog regulatora za medije, Roskomnadzora, da sa nje skinu dva terabajta dokumenata i mejlova i da objave podatke koji pokazuju kako ruske vlasti cenzurišu informacije o ratu u Ukrajini.

Hakovana je i beloruska državna baza podataka sa informacijama o prelascima državne granice, i aktivisti pripremaju izveštaj o građanima Ukrajine koje je regrutovala Rusija i koji su putovali u Belorusiju da se nađu sa svojim nalogodavcima.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je juče zakon o uvođenju smrtne kazne za veleizdaju, a u maju prošle godine potpisao je i uvođenje smrtne kazne za pokušaj terorističkih napada.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x