Arifi: Saopštenje EU i stav SAD potvrđuju da je kosovski dijalog do sada bio debakl

 Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi ocenio je danas da saopštenje EU i stav američkog Državnog sekretarijata potvrđuju da je kosovski dijalog do sada bio debakl.
"Saopštenje EU, ali i stav američkog Državnog sekretarijata potvrđuju da je dosadašnji način dijaloga na Kosovu totalni debakl. Diplomatije više nema. Vlada Kosova je u jednom od potpisanih sporazuma učinila da Asocijacija (opština sa srpskom većinom) postane prvi korak u primeni Briselskog sporazuma", kazao je Arifi za prištinski portal Gazetablic.

Američki Stejt department je, nakon ocene premijera Kosova Aljbina Kurtia da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak jednostran u dijaogu i da podržava Srbiju, napore Miroslava Lajčaka u dijalogu ocenio kao neumorne.

Istovremeno je Evropska unija jutros putem saopštenja zatražila da strane odmah počnu sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uspostavljanju Asocijacije bez preduslova i održavanju izbora na severu, kao i da mere uvedene Kosovu i dalje ostaju na snazi.

Arifi je ocenio da je jučerašnja retorika premijera bila "retorika gubitnika za stolom i štetna za Kosovo".

"Što se tiče sankcija ili mera, Vlada je napravila ozbiljnu grešku kada se na sastanku u Bratislavi obavezala na izbore koji bi trebalo da budu posle leta i nije uspela da to ostvari. Nema naznaka da će mere biti ukinute, ali ima dosta naznaka da će se pojačati ako Vlada nastavi sa postojećim pristupom", izjavio je Arifi.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x