Atanacković: Odnos vlasti prema kulturi kao prema ličnom vlasništvu

Odbornik stranke "Zajedno" u Skupštini grada Beograda Dejan Atanacković izjavio je danas da je odnos prema kulturi, finansiranju, kulturnoj produkciji i manifestacijama, rezultat odnosa prema gradu koji ova vlast tumači kao lično vlasništvo, a da je najnoviji primer posledica takve samovolje odlazak Ivana Medenice sa čela Bitefa.

Kako je u saopštenju naveo Atanacković, vlast je odgovorna što je Medenica napustio Beogradski internacionalni teatarski festivala, čiji je bio umetnički direktor i selektor, iako je ovu manifestaciju doveo u rang vodećih pozorišnih manifestacija u Evropi.

"Način na koji je direktor tretiran i odluka da mu se mandat po isteku ne produži pokazatelj su metoda koji ova vlast koristi kako na stručne pojedince, tako i na kulturna dobra. Spomenicima kulture i kulturnim dobrima u Beogradu se planski ne obnavlja zaštita kako bi se na taj način stvorila lažna legalnost zarad interesa privilegovanih investitora koji koriste pomenuti vakuum da uruše, okupiraju ili sruše kulturno nasleđe Beograda", naveo je odbornik "Zajedno".

Dodao je da se na "nezakonito okupiranoj" teritoriji Beograda pod nazivmom "Beograd na vodi" priprema navodni projekat obnove spomenika kuluture, takozvana "Ložionica", a zapravo najveći deo tog novca troši se na izgradnju nove zgrade u vrednosti od 52 miliona evra.

Time se, po njegovoj oceni, još jednom pokazuje koliko je ova vlast lišena svesti o Evropskoj agendi za kulturu i kuluturno nasleđe koja je doneta 2018. godine, a koja se zasniva na razvoju grada kroz obnavljanje i korišćenje kulturnog nasleđa.

"Podsećamo, stranka Zajedno podnela je krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Olivere Vučković, ministarke kulture Maje Gojković i drugih lica pri Zavodu i Ministarstvu, zbog sumnje da nisu zaštili spomenik kulture Železničku stanicu u Beogradu i time pričinili veću materijalnu štetu ovom zaštićenom objektu", rekao je Atanacković.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x