Bajden i Duda: Podrška Ukrajini gvozdena obaveza

Predsednici SAD i Poljske, Dzozef Bajden i Andžej Duda obećali su danas u Varšavi da pomoć Ukrajini ostaje i dalje "gvozdena obaveza" saveznika u NATO, uvereni da će zajedno pobediti u rata Ukrajini.

"Obaveza SAD i naših saveznika da pomažemo Ukrajini traje. Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom, možemo ponosno kazati da ništa ne može da uzdrma našu pomoć. Naše snage ostaće u Poljskoj. U ovom trenutku pravimo novo strateško partnerstvo. Pred nama je mnogo izazova s kojima zajedno moramo da se suočimo, ali uveren sam da ćemo pobediti", kazao je predsednik Bajden posle razgovora u četiri oka sa predsednikom Dudom.

Poljski predsednik ocenio je da je poseta američkog predsednika Varšavi, druga za godinu dana, dokaz kako veliki značaj SAD pridaju ovom delu Evrope, a "s druge strane znak za nas da radimo ispravno podržavajući Ukrajinu na sve načine na koje umemo i možemo i imamo u tome podršku SAD", kazao je Duda.

Duda je istakao da Bajdenovu posetu ne doživljava kao posetu samo njegovoj zemlji, već celom regionu.

"Videvši vas juče u Kijevu, verujemo da Amerika može da uspe da očuva svetski poredak. To je bio neuobičajen gest našim saveznicima u NATO, ali i onima koji krše medjunarodne principe. Posle osam godina Vladimir Putin je odlučio da napadne Ukrajinu u punoj meri i izazvao je veliku krizu u celom svetu", kazao je Duda.

Bajden je u Varšavu stigao prošle noći iz neočekivane posete Kijevu i danas će se, posle razgovora s poljskim predsednikom Andžejom Dudom, iz bašte Kraljevskog zamka u Varšavi simbolično obratiti Evropljanima uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu.

U sredu Bajden učestvuje na samitu zemalja istočnog krila NATO - "Bukureštanske devetorke".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x