Bajden se šali na račun svojih poznih godina

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) za kojeg se pominje da bi mogao da se kandiduje za drugi predsednički mandat, na pitanja o svojim poznim godina odgovara - šalom.

Nedavno je na jednom skupu rekao - "Sve ove godine koje sam proveo u Senatu, što će reći 270 godina".

Bajden, koji sada ima 80 godina, imaće 86 na kraju eventualnog drugog predsedničkog mandata, tako da su njegove godine glavni hendikep za ponovni izbor.

"Pogledajte me!", kaže Bajden svaki put kada ga pitaju o godinama, što je njegov način da istakne svoju izdržljivost pošto je već dve godine predsednik SAD.

Bajden, koji se još nije izjasnio da li će da se kandiduje 2024. ali o tome kruže priče, sad zastane da se pozdravi i rukuje sa građanima pre nego što ulazi u helikopter ili avion.

Posle nekog govora u Kongresu ili tokom putovanja po zemlji, Bajden često se zadrži da se nekim razmeni neku reč, stane da se s nekim fotografiše, kao da pokazuje da je nova predsednička kampanja, naporna vežba, ali se on toga ne plaši.

Kada su ga mediji prošle jeseni pitali da li je išao na godišnji lekarski pregled, šaljivo je odgovorio - "Stvarno mislite da mi to treba".

Lekar je posle pregleda zvanično rekao da je Bajden dobrog zdravlja i da je sposoban da obavlja svoje dužnosti. I to uprkos izvesnoj nespretnosti koju su primetili njegovi republikanski protivnici, koji se smeju kad se predsednik SAD spotakne dok se stepenicama penje u avion.

Američki predsednik zna da je tema o njegovim godinama ozbiljna. Prema jednoj anketi sprovedenoj krajem februara, 65 odsto Amerikanaca ga smatra previše starim za drugi mandat.

Međutim, Bajden ipak povremeno pravi sitne šale na tu tabu temu među svojim pristalicama.

Bajden je početkom nedelje u razgovoru sa sindikatom vatrogasaca rekao da je prvi put izabran u Kongres 1972. u vreme kada je imao malo više kose.

Demokratski predsednik se čak usudio da bude ironičan na delikatnu temu, operaciju moždane aneurizme koju je imao 1988. godine.

"Morali su da mi skidaju vrh lobanje nekoliko puta, da vide da li imam mozak", rekao je Bajden, kojeg neki republikanci ponekad opisuju kao senilnog.

Za Bajdena, jedan od velikih izazova, ako krene u predsedničku trku biće da pronađe pravi ton za svoje godine, što je pitanje i percepcije.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x