Baltičke zemlje i Poljska traže od NATO da Ukrajini da svo oružje koje ona traži

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda poručio je da će Litvanija na samitu Bukureštanske devetorke, zemalja na istočnom krilu NATO, zahtevati od NATO i SAD da se Ukrajini pošalje svo oružje koje ona traži i ono koje je trenutno iznad crvene linije, dok je predsednik Poljske Andžej Duda poručio da će, ako bude potrebno, Poljska Ukrajini poslati i borbene avione.
"Dajmo prvo Ukrajini svo oružje koje ona traži. Sada. U tome nema crvenih linija. Kao drugo, moramo maksimalno da ojačamo istočno krilo NATO. Svaki njegov centimetar", napisao je litvanski predsednik na društvenim mrežama pred samit u Varšavi.

Poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu koji američka tv stanica Si-En-En (CNN) emituje u celini večeras upozorio je da je Kijevu sada potrebno pre svega oružje i najavio da će Poljska možda sama poslati i avione.

"Ukoliko bude takva potreba poslaćemo takođe i borbene avione. Pitanje je kada će ukrajinski piloti biti spremni da lete savremenim avionima, npr. avionom F16. Obuka pilota je komplikovanija i duža nego obuka tenkista", rekao je Duda, prenose poljski mediji.

Američkog predsednika Bžozefa Bajdena koji je zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom glavni gost popodnevnog samita Bukureštanske devetorke u centru Varšave je dočekala plaćena reklama tokom njegove dvodnevne posete u kojoj ga Ukrajinci mole da im pošalje avione F16.

Poljska je već ranije pokušavala da pokrene inicijativu da se Ukrajini isporuči i oružje koje Zapad nije voljan da joj da ali je svoje najave da bi poslala recimo i borbene avione sama ubrzo uslovila time da to mora da bude odluka NATO i da neće nikakvo oružje slati samoinicijativno.

Predsednici i premijeri Bugarske, Rumunije, Madjarske, Slovačke, Češke, Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije sa američkim predsednikom i generalnim sekretarom NATO razgovaraće danas na koji način pre svega SAD mogu još da ojačaju to savezničko istočno krilo prema granicama sa Rusijom.

Sa samita Bukureštanske devetorke očekuje se i zajednička deklaracija.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x