Bela kuća ocenjuje da Rusija aktivno nastoji da dobije oružje od Severne Koreje

Bela kuća raspolaže "novim informacijama" koje pokazuje da Rusija aktivno radi na tome da dobije više oružja od Severne Koreje, rekao je danas jedan od portparola.

Džon Kirbi (John Kirby), portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće podsetio je da prema informacija američih obaveštajnih službi Severna Koreja već nedavno dostavila vojnu pomoć Rusiji.

Bela kuća je saopštila danas da ima nove dokaze da se Rusija ponovo okreće Severnoj Koreji za oružje za svoj rat u Ukrajini, ovog puta nastojeći da postigne dogovor prema kome bi Pjongjang dobio potrebnu hranu i drugu robu u zamenu za oruže.

"U okviru ovog predloženog dogovora Rusija bi dobila više od deset vrsta oružja i municije od Pjongjanga", rekao je Džon Kirbi.

On je rekao da su takođe ustanovili da Rusija nastoji da pošalje delegaciju u Severnu Koreju i da Rusija nudi Severnoj Koreji hranu u zamenu za oružje.

Američka administracija ranije je skinula oznaku tajnosti sa obaveštajnih podataka u kojima se daje dokaz da je Iran prodao stotine dronova Rusiji tokom leta i da je paravojna ruska grupa Vagner preuzela isporuku oružja iz Severne Koreje namenjenu jačanju njenih snaga dok se bore uz ruske trupe u Ukrajini.

Stručnjaci veruju da je situacija sa hranom u Severnoj Koreji najgora do sada tokom 11-ogodišnje vladavina Kim Džong Una, ali i dalje kažu da ne vide znake neposredne gladi ili masovnog umiranja.

Kim je obećao da će država preuzeti kontrolu nad poljoprivredom i doneti niz drugih mera da poveća proizvodnju žitarica, javili su severnokorejski mediji ranije ovog meseca.


Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x