Blinken čestitao Kosovu 15. godišnjicu nezavisnosti

Državni sekretar SAD Entoni Blinke čestitao je danas narodu Kosova "15. godišnjicu kao suverena nezavisna država" i istakao da očekuje nastavak saradnje u jačanju bezbednosti na Kosovu i Zapadnom Blkanu za šta je, kako je dodao, neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom.

"Ove godije su SAD i Kosovo ponovo potvrdili snažno partnerstvo i podeljenu posvećenost kosovskoj demokratiji, suverenitetu, teritorijalnom integritetu dok se suočavamo sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju. Napredovanje Kosova tokom petnaest godina nezavisnosti je izuzetno po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke inkluzivne demokratije", rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Blinken je rekao da je partnerstvo koje traje između SAD i Kosova zasnovano na uzajamnom razumevanju, vrednostima i prijateljstvu između dvaju naroda.

"Radujem se nastavku saradnje na našim zajedničkim prioritetima u jačanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i na Zapadnom Balkanu. Normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na međusobnom priznavanju, ostaje neophodna za ovo", rekao je Blinken.

Blinken je naveo da dogovor koji je predložen nedavno u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU ima snažnu podršku SAD i da će to učiniti da Kosovo u velikoj meri napreduje u regionalnoj stabilnosti i evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

On je ukazao da je Kosovo jedna od najmlađih zemalja na svetu i da su njegovi građani s pravom ponosni na napredak koji je ostvaren u unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija da bi se uspostavila dobra vladavina, vladavina prava i otvorile ekonomske mogućnosti za sve građane.

Američki državni sekretar je izrazio zahvalnost Kosovu zbog prijema izbeglica iz Avganistanaca, kao i na čvrstom odgovoru na ruski "brutalni, neizazvani rat protiv Ukrajine" i zbog pomoći novinarima i drugima koji su potražili sklonište na Kosovu.

Zaključuje sa čestitkom narodu Kosova - "prijetelju, partneru i savezniku" SAD na "ovaj važan datum" sa željama za mirnu i prosperitetnu narednu godinu.Autor :

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x