Blinken: SAD protiv primirja i pregovora o miru u Ukrajini dok Kijev ne stekne prednost na terenu

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao je u danas da SAD neće podržati mirovne pregovore u ratu u Ukrajini sve dok Kijev ne bude zadobio prednost na terenu, verovatno nakon svoje protivofanzive.

Blinken je rekao da bi, ako bi se poslušali pozivi Rusije i drugih, uključujući Kinu, da se sada ide na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, to bio - "Potemkinov mir" koji ne bi obezbedio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine niti bi poboljšao evropsku bezbednost.

Blinken je aludirao na "Potemkinovo selo" - taktiku koju je ministar ruske vlade Grigorij Potemkin iz 18. veka koristio da bi kod ruske carice Katarine stvorio iluziju prosperiteta - da dok putuje izdaleka vidi jarko obojene kulise seoskih kuća i pomisli da u pustoši zaista postoje sela.

U govoru u Finskoj, koja se nedavno pridružila NATO-u i deli dugačku granicu s Rusijom, Blinken je ponovio stanovište SAD da "prekid vatre jednostavno zamrzava trenutne linije fronta" i omogućava ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "da konsoliduje kontrolu nad teritorijem koju je prigrabio, da se odmori, naoruža i ponovno napadne".

"To ne bi bio pravedan i trajan mir", rekao je Blinken i ocenio da bi dopuštanje Moskvi da zadrži jednu petinu ukrajinske teritorije okupirane invazijom bila pogrešna poruka Rusiji i "drugim potencijalnim agresorima širom sveta".

Ukrajinski zvaničnici daju zbunjujuće signale o tome dolazi li očekivana protivofanziva ili je već u toku.

Neki sugerišu da to neće biti baraž simultanih napada duž cele linije fronta, već više ciljanih, ograničenih napada radi slabljenja ruskih linija snabdevanja i infrastrukture. Potom bi se napadi proširili i pojačali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo se oglasio u petak.

"Ovo nije film", rekao je novinarima u Kijevu. "Teško je reći kako ćete videti našu protivofanzivu. Ovde je glavna poenta da je Rusija vidi. I to ne samo da je vidi, već i da je oseti. Naročito trupe koje su okupirale naše teritorije. Oslobađanje naših teritorija – to bi bio rezultat naše protivofanzive. Kada ovo budete videli, shvaćete da je počela".

Zelenski je rekao da mu je cilj da istera ruske trupe s četiri teritorije koje je Moskva delimično okupirala i nezakonito anektirala prošle jeseni, kao i da ih istera s poluostrva Krima koje je Kremlj zauzeo i nezakonito anektirao 2014. godine.

Putin je rekao da su dva njegova cilja u invaziji na Ukrajinu bila da se poboljša bezbednost Rusije i spreči Ukrajinu da se pridruži NATO-u, ali Vlada u Kijevu je podnela zahtev za pridruživanje tom savezu, a Švedska se nada da će biti primljena kao članica u julu. To bi ostavilo Rusiju okruženu NATO zemljama u oblasti Baltičkog mora.
Foto

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x