Borel pozvao Kubu da ojača svoje ekonomske odnose sa EU

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) pozvao je danas kubansku vladu da "ojača" odnose sa EU, glavnim ekonomskim partnerom te ostrvske države.

"Znam da se Kuba trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji, posebno za energiju, struju, gorivo... Zbog toga treba da se ojačaju ekonomske veze", rekao je Borel koji je u poseti Havani do subote.

Šef evropske diplomatije je podsetio da je EU glavni trgovinski partner Kube sa 32 odsto spoljnotrgovinske razmene.

EU je prvi investitor na Kubi "uprkos svim ograničenjima restriktivnih mera američkog embarga", na snazi od 1962. godine, dodao je Borel.

"Mi smo mnogo važniji od drugih ekonomskih igrača poput Rusije i Kine", rekao je Borel i dodao da je EU spremna da nastavi da podržava "ekonomske i socijalne reforme" na Kubi.

Borelova izjava dolaze nekoliko dana pošto su Rusija i Kuba potpisale sporazume u nekoliko ekonomskih sektora, dok je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) izrazio "bezuslovnu podršku" Rusiji "u njenoj konfrontaciji sa Zapadom".

Borel je najavio i pomoć od 14 miliona evra za kubanski privatni sektor, izražavajući nadu da će se odnosi između Kube i SAD "poboljšati".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x