Borel se sastao sa Kurtijem, Vučić sa Eskobarom

Šef evropske diplomatije Žozep Borel sastao se danas u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Na sajtu EU je najavljeno da će se Borel sastati sa Kurtijem u 15.00, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 16.15.

Zajednički sastanak Borela, Vučića i Kurtija najavljen je za 17.15.

Prema najavi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), glavna tema današnje runde dijaloga je "Predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", poznat i kao francusko-nemački plan.

U vreme razgovora Borela i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, navodi Juronjuz Srbija.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je danas na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija "nije poslednji sastanak".

"Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu", rekao je Stano.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x