Borel: Srbi da se vrate u institucije, a Priština da krene u stvaranje ZSO i uskladi pitanje tablica

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas u Parizu tražio od Beograda i Prištine da "nadju hitno rešenje za sadašnju krizu".

Naglasio je da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, a da Kosovo mora da svoje poteze oko automobilskih tablica usaglasi s dogovorima iz Dijaloga i neodložno počne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borel je to istakao u saopštenju objavljenom u Briselu, posle odvojenih sastanaka s predsednikom Srbiije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je ukazao da su obaveze iz Dijaloga Beograd-Priština "i dalje na snazi i obavezujuće".

Visoki predstavnik EU je takodje predočio da, "imajući u vidu rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu", podvukavši da su Beograd i Priština odgovorni da se to izbegne i uzdrže se od jednostranih akcija i zapaljivih poruka.

Borel je, zajedno s izaslanikom EU za Kosovo Miroslavom Lajčakom, razgovarao s Vučićem i Kurtijem i pozvao "obe strane da se konstruktivno angažuju i iskažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze iz Dijaloga".

"Nespremnost da se sprovedu obaveze i brzo smanji napetost će imati štetne posledice prvenstveno po narod Kosova i Srbije, po evropsku budućnost obe strane i poverenje u njih u očima evropskih i medjunarodnih partnera", upozorio je visoki predstavnik EU.

Kako stoji u saopštenju, "tekuća geopolitička situacija još više nalaže da se prevazidju nasledja prošlosti i krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i ceo region, a to je normalizacija odnosa dve strane kao ključni činilac za njihov napredak na evropskom putu".

Borel je naveo da će članice EU na idućem sastanku u ponedeljak šefova diplomatija obavestiti o razgovorima s Kurtijem i Vučićem i "dati analizu situacije".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x