Borel: Vučić i Kurti postigli dogovor o Sporazumu, dodatni pregovori o implementaciji

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da su "oba lidera pokazala odgovorno ponašanje i spremnost da traže rešenja" i najavio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviti šatl diplomatiju između Beograda i Prištine.

"Vučić i Kurti su se danas dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU, čiji je naziv Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Tekst Sporazuma će biti objavljen uskoro na sajtu EU", kazao je Borel.

Naveo je da u Sporazumu, o kojem su Vučić i Kurti postigli dogovor, stoji da građani "mogu slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, obostrano priznate, kao i lične karte i registarske tablice".

"Sporazum omogućava da ljudi mogu da studiraju i da rade, ne razmišljajući da li će njihova diploma i to gde su je stekli biti problem. Sporazum donosi nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije u Kosovo i Srbiju", kazao je Borel.

Dodao je da Sporazum znači i više trgovine, jer sertifikati za uvoz i izvoz više neće biti problem, kao i "više bezbednosti, sigurnosti i predvidivosti za Srbe na Kosovu", uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i objekte kulturnog i verskog nasleđa.

"Sporazum će odnos Kosova i Srbije postaviti na novu, održivu osnovu i trasirati put ka sveobuhvatnoj normalizaciji koja će obema stranama omogućiti da ostvare evropsku budućnost. Nadam se da Sporazum može da bude osnova i za izgradnju preko potrebnog poverenja i za prevazilaženje nasleđa prošlosti", naveo je Borel.

Borel je rekao da su dodatni pregovori ipak potrebni, "za utvrđivanje specifičnih modaliteta implementacije odredbi sporazuma".

"Šatl diplomatija će biti nastavljena, sredinom marta će biti novi sastanak na visokom nivou sa ciljem da se okonča diskusija o aneksu za implementaciju, koji će biti smernica za primenu Sporazuma. Aneks je integralni deo Sporazuma i treba da bude finaliziran", kazao je šef evropske diplomatije.

Lajčak će do sredine marta morati ponovo da ide na Kosovo i u Srbiju, radi pripreme narednog sastanka na visokom nivou, dodao je Borel.

"Danas je načinjen napredak i želim da pohvalim strane za angažman. Istovremeno, potrebno je još rada da bi ono što su strane danas prihvatile bilo primenjeno. Važno je da su se strane dogovorile, ali je još važnije da se primeni ono što je dogovoreno. Lajčak će nastaviti sa šatl diplomatijom i do sredine marta bismo mogli da završimo rad", naveo je Borel.

Današnji razvoj događaja Borel je opisao kao "važan i značajan", navodeći da je od prošlog leta fokus bio isključivo na saniranju kriza, i na pokušajima kontrolisanja tenzija na terenu, a da je sada otvoren put za "strukturnu normalizaciju odnosa".

On je rekao da su Vučić i Kurti izrazili spremnost i da brzo nastave sa implementacijom neprimenjenih sporazuma postignutih u okviru dijaloga i ukazao da je EU "podsetila strane na njihovu obavezu da primene sve sporazume iz dijaloga".

Borel je kazao i da su se obe strane "složile da se uzdržavaju od bilo koje nekoordinisane akcije koja bi mogla do dovede do obnove tenzija na terenu i da izbaci pregovore iz koloseka".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x